18-09-05: G&G-selectiewedstrijd HSV De Nevelhorst

Het nieuwe G&G-wedstrijdseizoen is weer begonnen. De eerste wedstrijd was in Didam bij de HSV De Nevelhorst. Dit zou het debuut van Dasha worden in de G&G. Thea had haar ingeschreven voor diploma voor de G&G-Beginners. Als je in de wedstrijd voldoende punten haalt, dat wil zeggen minimaal 224, dan heb je aan de eisen voor een diploma voldaan en krijg je een formulier waarmee je je diploma kunt aanvragen. Een nadeel is dat je op vreemd terrein loopt en een strengere beoordeling krijgt dan bij een examen, maar het voordeel is dat je dus meerdere mogelijkheden hebt om je diploma te halen en niet hoeft te wachten tot je vereniging een examen organiseert.
Tja, wat verwacht je van een debuut als je weet dat je hond nog niet alle oefeningen goed beheerst en op vreemd terrein heel erg afgeleid is? Dan weet je dat het diploma ver weg is. Maar om je hond te wennen aan die vreemde terreinen, zul je er toch moeten lopen. Thea vond het dus een goede ervaring voor Dasha en ging er met niet al te hoge verwachtingen heen.

Dasha mocht beginnen. Er waren nog 3 andere honden in haar klasse: een Border Collie, een Hollandse herder en een Bouvier, allemaal teefjes. Dasha was met afstand de jongste van het stel: ze scheelde 7 maanden met het Border Collietje, die ook in 2004 geboren was. De andere twee waren in 2003 geboren.
Bij het voor en achter langs volgen vond ze de andere honden wel zeer interessant, maar omdat ze niet vervelend op de andere honden reageerde, kreeg ze toch alle punten. Bij de af en Blijf bleef ze keurig liggen, ondanks dat de bazen best een eind weg moesten.
Toen kwam het individuele deel. Voordat dit begon zag Thea even kans om Dasha aan de ringmeester (een vrouw) te laten snuffelen. Waarschijnlijk hierdoor ging het staan en betasten erg goed. Ze week wel wat, maar liet zich verder goed betasten. Tandjes kijken is natuurlijk geen enkel probleem. Het volgen ging geheel volgens verwachting slecht. Doordat Dasha zo afgeleid is op vreemd terrein heeft ze erg weinig aandacht en is alleen maar aan het snuffelen. Wat normaal haar ster-oefening is, lijkt dan helemaal nergens meer op. Het leverde zowaar toch nog een zesje op.

Sicco mocht als een na laatste in de G&G2 zijn fratsen vertonen. Bij de blijf-oefeningen ging hij bij de zit-blijf tot Thea's verbazing bijna direct liggen. Dat doet hij anders nooit!!. Helaas een nul. Bij de blijf ging hij te snel liggen, ook geheel tegen zijn gewoonte in.
Het individuele programma ging redelijk. Bij het zit en af tijdens volgen ging hij zowaar netjes zitten. Helaas ging hij via een snuffeltje (alweer) liggen en verloor zijn punten. De af ging wel goed. Het afstoppen kon strakker, maar de keurmeester was er tevreden mee. Zijn volgprogramma was niet zo geweldig, hoewel hij het wel eens slechter heeft gedaan. Bij de langzame pas kon Thea heel subtiel haar linkerhand op haar heup houden, een obedience-achtige volgmanier die ze aan het trainen is. Dat leverde meteen een stuk mooier volgende hond op. Helaas werkt dit nog niet bij de normale pas, maar dat komt nog wel.

In het middagprogramma van Dasha zaten de moeilijke oefeningen: de terug-plaats (die ze de laatste twee weken ineens niet meer doet), het apporteren (waar ze als ze afgeleid is niks van bakt), de zit tijdens volgen (die ze nog niet goed beheerst) en het los volgen (dat op vreemd terrein meestal nergens op lijkt). Thea had er dus niet al te hoge verwachtingen van. Het volgen ging ook inderdaad totaal niet. Ondanks vele extra commando's bleef die neus maar aan de grond en op het laatst ging Dasha zelfs bij wat bosjes staan snuffelen. Klein stukje tuig! Bij de zit tijdens volgen hield Thea bewust een wat traag tempo aan. Dat werd door de keurmeester niet opgemerkt. Wel zag hij (uiteraard) dat Thea inhield op het moment dat Dasha moest zitten. Dat moet wel, want anders kan ze het helemaal niet. Nu ging Dahsa heel parmantig zitten en bleef ook keurig zitten. Dus ze had zowaar punten voor de oefening! Daarna kwam het apporteren. Tegen de verwachting in deed ze dat perfect. Als een streep kwam ze aan, pakte zonder aarzelen het blokje op en leverde het bij Thea in. Wel een beetje met kauwen, maar een kniesoor die daar dan over valt. Bij het plaats sturen liep Dasha in één streep naar de keurmeester. Na wat aan hem gesnuffeld te hebben en nadat ze teruggeroepen was, bedacht Dasha dat de keurmeester eigenlijk niet leuk was. Ze gromde op afstand wat in zijn richting en kwam bij Thea terug. Vervolgens stuurde Thea haar opnieuw naar de plaats. Dat deed ze keurig, ging perfect bij de riem liggen en kwam pas overeind toen ze het commando kreeg. Dat was dus gemiddeld genomen een prima middagprogramma!

Vervolgens mocht Sicco aantreden. Zijn vak sturen is nogal afgezakt de laatste tijd. Ook nu weer zwierf hij alle kanten op, liep de pylonnen omver en kwam na veel extra commando's wel in het vak terecht. Maar dat leverde geen punten op. Vervolgens mocht hij apporteren. Het hoog-apport ging goed en daar zit een verbetering in, omdat hij nu niet meer kauwt. Het metaal liet hij vallen, maar daar heeft Thea de laatste tijd niet op getraind. Het sorteren ging beter dan voorheen, want Sicco komt nu weer rechtstreeks terug in plaats van het houtje ter plekke aan splinters te kauwen. Zijn afstandscommando's gingen niet slecht, maar leverde toch geen punten op. De zit ging vlekkeloos, maar toen vloog er een wesp om zijn oren. Aangezien hij afgelopen week door enkele wespen gestoken is en nu alles wat vliegt wantrouwt, was hij behoorlijk afgeleid en ging pas op het derde commando staan. De af ging goed. Volgens de keurmeester was Sicco te ver naar achteren verplaatst, maar het was toch echt minder dan een hondlengte. Nou ja, wel een nul, maar toch vooruitgang.

Al met al liep Sicco een wedstrijd met slechts 190 punten, maar bij het analyseren van de wedstrijd kon Thea toch niet ontevreden zijn. En Dasha liep een verbluffend goede wedstrijd en scoorde veel hoger dan verwacht. Ze haalde zowaar een half diploma (op 4 punten na zelfs bijna een heel diploma). Als ze de volgende wedstrijd 192 punten of meer haalt, dan heeft ze haar G&G-Beginners diploma op zak! Knappe meid!

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 8 16 Scheef, verplaatst zich
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 10 30  
Volgen aan de lijn 5 6 30 erg snuffelig, veel extra com. + strakke lijnen
Los volgen 5 X X teveel snuffelen, totaal geen aandacht
Zit tijdens volgen 3 7 21 inhouden
Komen op bevel 4 10 40  
Terugzenden plaats 3 5 15 5 extra commando's
Vlak apport 2 9 18 licht verhappen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   220  

(Keurmeesters Dirk Belder & Piet v.d. Meulengraaf)
(2e plaats, 4 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 X X af, 0 sec
3 Minuten liggen 2 9,5 19 ligt voor commando
Los volgen 4 7 28 ROK achter, LP goed, slalom wijd, achter
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6 18 af bij zit, snuf
Komen met staan 4 10 40 netjes
Vak zenden met af 3 X X tever door, zwerft rond, na vele ec in vak
Apport over de horde 3 9 27 iets scheef voor
Vlak apport (metaal) 2 8 16 vallen, spelen, oppakken
Sorteren 4 8 32 verhappen
Appèl op afstand 4 X X wacht te lang bij af, te ver verplaatst
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   190  

(Keurmeesters Dirk Belder & Piet v.d. Meulengraaf)
(18e plaats, 25 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames