16-05-05: G&G-Selectiewedstrijd KC Gooi & Eemland

Gisteren een Agility-wedstrijd, vandaag een G&G-wedstrijd. De honden (en bazen) hebben een zwaar weekend! Gelukkig is het niet ver rijden naar Hilversum, dus we hoefden niet zo heel erg vroeg weg. Maar 07.15 uur blijft vroeg voor de Pinksteren.

Zoals gebruikelijk mocht Sicco weer de spits afbijten met de blijf-oefeningen. Die gingen vlekkeloos. Tot Thea's schrik was Jelle er echter direct achteraan, dus tijd om in te lopen was er niet meer. Dan gaat het meestal fout, dus ze was op het ergste voorbereid. Jelle was echter in goede doen en deed zijn blijfoefeningen ook foutloos.

Vervolgens liep het programma wat anders dan gewoonlijk. De G&G2 was in twee groepen verdeeld, die tegelijk van start gingen. De ene groep begon normaal met het ochtendprogramma, de tweede groep begon met het middagprogramma. De scheiding was weer briljant aangelegd: Groep 1 was nummer 201 t/m 215 en groep 2 was nummer 216 t/m 231. Laat nu Sicco nummer 202 hebben, dus 2e in zijn groep zijn en Jelle 217 en dus ook 2e in zijn groep zijn! Tegelijk lopen is wat lastig, dus dan wat schipperen. In dit geval ging het uiteindelijk prima, omdat nummer 216 was uitgevallen. Daardoor was Jelle eerder aan de beurt dan Sicco en liep alles zonder knelpunten.

Jelle begon dus met vakzenden. Hij ging redelijk vlot naar het vak, maar stuitte halverwege op een hoopje schelpenzand. Die worden bij de KC Gooi & Eemland gebruikt om posities te markeren war later bollen of pylonnen o.i.d. moeten komen staan (hoewel die er later niet op kwamen te staan, dus eigenlijk waren die hoopjes nutteloos en verstorend). Hij wilde er al bijna bij gaan liggen, maar het tweede commando van Thea deed hem richting vak gaan en daar ging hij zowaar keurig op commando in het midden af. Dar waren de eerste puntjes! Daarna kwam het hoog apport en het metaalapport. Die gingen op het scheef zitten na prima. Het sorteren kreeg hij zelfs een tien voor! In alle gevallen ging Jelle eigenlijk te vroeg aan de voet. Thea gaf echter steeds (voortijdig) een voet-commando, omdat ze zag dat Jelle al wilde gaan. Dan maar net doen of het op commando gaat en dat werd blijkbaar door de keurmeester ook zo begrepen. Ach ja, zonder geluk vaart niemand wel.
Bij het appèl op afstand had Jelle twee commando's nodig om te gaan zitten. Vervolgens was hij erg afgeleid en zat hij opzij te kijken. Dan heeft commanderen geen zin, dus Thea wachtte tot hij terug zou kijken. En dat duurde best lang. Maar toen was hij er weer bij en maakte de oefening netjes af. De keurmeester tekende zelfs geen enkele verplaatsing op! We gaan vooruit!

Sicco begon het ochtendprogramma met volgen. Dat ging niet al te best. Hij was erg afgeleid en snuffelig. Bij de posities om het vak ging hij wel zitten, maar begon vervolgens te snuffelen en ging voor het gemak dan maar liggen. Lummel! De af ging wel goed, hoewel hij daarbij ook snuffelde en volgens de keurmeester wat draaide. Bij het komen met staan ging de keurmeester erg dicht op de route staan die Sicco moest afleggen. Thea voelde de bui al aankomen en schoof stiekem al iets op. Bij het roepen kwam Sicco als een pijl, maar wat Thea vreesde gebeurde inderdaad. Op het commando blijf, loerde Sicco eerst argwanend opzij naar de keurmeester "wat moet die vent hier?". Daardoor schoot hij te ver door en stond dus niet binnen 3 hondlengtes stil. Helaas een nul. Dat is Sicco, hij is nu eenmaal niet altijd even makkelijk met vreemde mensen dichtbij hem. Dus daar moeten we dan maar op trainen.

Het middagprogramma begon weer met Jelle. Ook hij liep geen briljant volgprogramma: te ver achter en wat afgeleid. Maar wel beter dan Sicco (hoewel dat nauwelijks uit de punten blijkt). De posities om het vak deed hij eindelijk eens goed, hoewel hij bij de zit eerst bleef staan. De keurmeester was niet echt onder de indruk en vond beide posities te traag. Dus helaas een lage score, maar wel progressie. Het komen met staan werd met een 8 gewaardeerd, omdat Jelle iets doorschoot. Dat viel eigenlijk best mee, maar goed.

Sicco mocht vervolgens aantreden voor zijn favoriete oefening Vaksturen. Voor de eerste keer in zijn leven kon hij het vak echter niet vinden. Thea was volkomen verbijsterd, want hij speert er altijd direct op af, ook al staat het vak op een moeilijke positie. Tja, het blijven levende wezens. Daarna mocht hij apporteren en dat deed hij weer erg luidruchtig. Daar kreeg hij aftrek voor en voor het kauwen en slordig werken. Bekende punten, dus geen verrassingen. Het metaal bracht hij zonder te laten vallen end at is een vooruitgang. Helaas gooide Thea het niet ver genoeg en kostte dat een puntje of zo. De afstandcommando's gaan meestal niet zo lekker. Sicco ging echter op het eerste commando zitten. De sta had hij meer moeite mee, daar waren wel 3 commando's voor nodig. De af ging zoals gewoonlijk snel en de verplaatsing was nul, ook zoals gebruikelijk. Thea was over het geheel niet ontevreden, want Sicco heeft tijden dat de posities helemaal niet gaan, dus dit was zeker niet slecht.

Tja met 2 nullen, dus in totaal 70 punten verlies, kun je geen goede score meer halen. Sicco eindigde dus teleurstellend met 194 punten. Jelle daarentegen scoorde heel behoorlijk. Hij haalde zelfs zijn hoogste score ooit! Dat bleek ook wel uit de klassering, hoewel hij daar pech mee had. Hij werd 7e en viel daarmee net buiten de prijzen (er waren 6 prijzen). Ondanks dat hij niet echt helemaal scherp was, deed hij het dus heel behoorlijk!

G&G2-puntenlijst Sicco en Jelle

    Sicco Jelle
Oefening Coef. Punten Totaal Punten Totaal
2 Minuten zitten 2 10 20 10 20
4 Minuten liggen 2 10 20 10 20
Los volgen 4 6 24 6,5 26
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6 18 6,5 19,5
Komen met staan 4 X X 8 32
Vak zenden met af 3 X X 8 24
Apport over de horde 3 8 24 9,5 28,5
Vlak apport (metaal) 2 8 16 9,5 19
Sorteren 4 8,5 34 10 40
Appèl op afstand 4 7 28 7 28
Omgang baas / hond 1 10 10 10 10
  32   194   267

(Keurmeesters Jan Mulder & Dick Lodder)
(31 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames