12-11-05: G&G examen HSVD

Alweer het tweede G&G-examen dit jaar bij onze vereniging! Met 16 kandidaten ging het er weer om spannen. Thea deed met Jelle voor de tweede keer mee voor het felbegeerde G&G3-diploma. Dit keer was hij er volgens haar wel klaar voor (voor zover Jelle ooit ergens klaar voor kan zijn). En Dasha ging G&G1-examen doen. Natuurlijk kreeg die muts het voor elkaar om op de dinsdag voor het examen loops te worden, maar gelukkig mocht ze als laatste in het rijtje toch examen doen.

Het begon met 8 G&G-Beginners. Allemaal erg zenuwachtig, maar op één na kwamen ze met een brede lach van het veld af: geslaagd. Eentje had een half lachje, een half diploma. Vervolgens kwamen er 4 G&G1-ers, die op één na ook allemaal erg blij van het veld kwamen. En ook hier had die ene in ieder geval een half diploma.

Met zoveel blije mensen begon Thea wel te geloven dat het vandaag een goede dag was. Maar met Jelle weet je het nooit... Hij mocht samen met zijn Cocker-maatje en een Riesenschnauzer, die hij ook goed kent, aan de blijfoefeningen beginnen. De Riesenschnauzer deed G&G2-examen, maar deed de blijf-oefeningen gewoon even met de G&G-3 mee. Stabiele hond, moet kunnen, en het was de enige G&G-2-er. Tot Thea's opluchting bleef Jelle keurig zitten waar dat moest en keurig liggen war dat moest, dus volle bak. Daarna moest hij een G&G2-hond en een G&G3-hond wachten tot hij aan de beurt was voor het individuele deel.

Het volgen ging prima, hoewel hij niet meer gewendis om veel te volgen en op het laatst wat zijn concentratie verloor. Toen het laatste stukje volgen langs de gele bollen ging, bleef hij spontaan staan ("tussen 2 gele bollen moet ik toch blijven staan?.."). De sta-zit-af rond het vierkant begon met een keurige sta, maar dat beviel blijkbaar zo goed, dat hij de zit ook maar staande deed. De af ging daarna wel goed. Bij het komen met sta en af kreeg Thea aftrekpunten voor de handgebaren, maar dat was ingecalculeerd, beter zo dan te ver doorlopen en geen punten. De sta deed Jelle netjes, hoewel hij alvast iets voor zijn beurt begon te lopen. De af en het voorkomen deed hij vlekkeloos. Het pion-vak sturen ging heel strak en perfect. Helaas besloot Jelle bij het aansluiten de rechterkant van Thea te kiezen. Dat verbaasde een aantal mensen, maar Thea niet: rechts heeft ze vaak de bal in de handen... Trainingsfoutje.
Bij het richting-apport mocht je kiezen welke richting. De baas van de Cocker had links gekozen, de voorkeursrichting van de hond. Jelle heeft niet veel merkbare voorkeur, maar Thea koos beslist voor rechts. Links stond namelijk een tafel niet al te ver achter de blokken. En Jelle is in staat om daarheen te gaan. Dus dan maar het open veld rechts. Dat pakte goed uit en hij ging prachtig naar het goede blok. Wel kwam hij wat scheef voor en voor een Belg is hij wat traag.
Bij het apport over de horde was de Cocker er tot ieders verbazing langsgelopen ("dat doet hij anders nooit..."). Toen Thea dan ook recht voor de sprong ging staan, met Jelle iets links ten opzichte van de sprong, raadde de keurmeester haar aan om de hond recht voor de sprong te zetten. Ze liet weten dat liever niet te doen. De reden is, dat Jelle anders na het terugspringen scheef voor gaat zitten. Sta je zelf recht voor de sprong, dan gebeurt dat niet. Dan moet je hond de sprong dus wel nemen, maar daarin had Thea alle vertouwen. En terecht, want Jelle scoorde volle bak. Bij het sorteren had hij iets puntenaftrek voor scheefzitten en kauwen.
Als laatste onderdeel moest hij het afstandsappèl doen. Daarbij had Thea bloedig getraind om de voorwaartse beweging eruit te krijgen, maar dat lukte nog niet helemaal. Het hing er dus om dat Jelle niet te ver naar voren zou komen. De zit ging al meteen fout, want Jelle reageerde daar eerst niet op. Pas bij het tweede commando ging hij zitten (en iets naar voren). De sta ging wel in een keer, maar ook met iets voorwaartse beweging. Om dat te compenseren heeft Thea aan Jelle Down aangeleerd, wat naar achteren afgaan is. Die ging echter mis, want Jelle ging heel moeilijk doen en pas in tweede instantie ging hij af (en dus weer iets naar voren). Hierna moest Jelle staan, maar Thea gaf hem per ongeluk het zit-commando. Ze mocht dit herstellen met een sta. Als laatste moest Jelle weer af. Met een heel harde brul Down kreeg Thea het voor elkaar dat Jelle inderdaad prachtig naar achteren af ging en dus een deel van zijn voorwaartse beweging compenseerde. Gelukkig was hij uiteindelijk maar een halve hond verplaatst.

Ook Thea kwam dus met een brede smile van het veld af. Missie geslaagd, Jelle heeft zijn diploma!

En toen mocht Dasha nog als allerlaatste. Twee teefjes die ook G&G1-examen hadden gedaan deden even mee voor de blijfoefeningen. Die begonnen goed: Dasha bleef zowaar een hele minuut zitten (voor de eerste keer op het trainingsveld!). Bij de af bleef ze de volle drie minuten liggen, maar kwam ze overeind toen Thea terugliep. Het volgen ging minder goed als in de training, maar toch best aardig, waarbij het los beter ging dan aangelijnd volgen. Af tijdens volgen ging pas op het tweede commando. Komen op bevel ging goed, maar ze ging erg scheef zitten. Het terug-plaats ging tot Thea's opluchting goed (ze gaat soms helemaal niet). Alleen kwam Dasha vrolijk terughobbelen voordat Thea bij haar terug was. Foutje, nog een keer naar je plaats kleintje. De sprong over de horde was Thea pas vrij recent mee begonnen. Dat mag met een apporteerblok, maar Dasha is geen geweldige apporteur, dus Thea verkoos het zonder blok te doen. Met een vooruitstuurbakje erbij had ze Dasha geleerd om van haar vandaan over de hindernis te gaan. Dat pakte goed uit, want Dasha deed het keurig, kwam keurig weer terug en ging meteen netjes naast zitten. Volle bak! Ook het apporteren ging best goed (beetje kauwen en scheefzitten, maar ze bracht het blok terug). Het appèl op afstand kan ze goed en Thea begon er dan ook vol goede moed aan. Maar Dasha vond het genoeg voor vandaag en bleef stijf liggen. Helaas, een nul. Daardoor scoorde ze niet echt hoog, maar toch nog wel ruim voldoende voor het examen.

En zo haalde Dasha 6 weken na haar G&G-Beginners-diploma haar G&G1-diploma!

G&G1-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 minuut zitten in zicht 2 10 20  
3 minuten liggen in zicht 2 9,5 19 te vroeg overeind
Volgen aan de lijn 3 8 24 gemiste ROK, paar keer strakke lijn en wat snuffeltjes
Los volgen 4 8,5 34 iets wijd in ROK, wat snuffeltjes
Af (tijdens volgen) 3 5 15 EC, traag
Komen op bevel 3 9,5 28,5 scheef
Terugzenden plaats 3 8 24 voortijdig terug
Sprong over de horde 3 10 30  
Vlak apport 4 8,5 34  
Appèl op afstand 4 X X blijft liggen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   238,5 Zeer Goed

(Keurmeesters Ton Hoffmann)

G&G3-puntenlijst Jelle

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 3 10 20  
4 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 3 9 27 blijft even staan op eind
Staan, zit, af (tijdens volgen) 3 7 21 Blijft staan bij zit
Komen met staan en af 4 8 32 Extra handgebaren
Naar pion en vak zenden 4 8 32 Sluit rechts aan
Apport met richting 3 8 24 scheef zitten, traag
Apport over horde (metaal) 3 10 30  
Sorteren 3 8 27 Scheef, iets kauwen
Appèl op afstand 4 5,5 22 EC zit, EC af, 1/2 hond verplaatst
  32   266,5 Uitmuntend

(Keurmeesters Ton Hoffmann)

Agility


Laatst gewijzigd op:

frames