09-04-05: GH1-examen Dasha

Vandaag was het GH-examen bij onze vereniging, de HSVDronten. GH staat voor Gehoorzame Hond. Voor dat examen moet je minstens 10 kandidaten hebben. Dat is nog wel eens een probleem en dan vullen we het aan met wat trainers met hun honden. Zo was het dit keer de beurt aan Dasha om "het gaatje te vullen". Dat ging net, want voor dit examen moeten honden minstens 7 maanden oud zijn en Dasha is nu 8 maanden. Er zijn twee niveaus: GH1 en GH2, Dasha ging voor GH1.

Van tevoren had Thea wel wat geoefend, want er zijn een paar oefeningen bij, die je niet zomaar met een Belgje kunt doen. Dat is bijvoorbeeld de oefening, waarbij je een snuitbandje om de snuit van de hond moet doen. Je bindt dan de bek dicht en dan kan de kond dus in paniek raken als ze het niet kennen. Dasha associeert het snuitbandje echter met koekjes krijgen, dus ze liet het keurig toe. Ook het met de riem aan een paal vastleggen en dan uit zicht gaan had Thea wel even geoefend. Andere dingen, zoals het zitten en liggen en netjes meelopen kan Dasha wel. Dat heeft ze bij de Beginners en de puppycursus wel geleerd.

Als veruit de jongste van de examengroep deed Dasha het prima. Het begon met de auto-oefening, waarbij ze netjes in de auto moest blijven wachten tot Thea terug kwam. Geen probleem natuurlijk. Daarna kwam het fietsen, waar ze eigenlijk nog wat te jong voor is. Maar die 150 meter kan natuurlijk wel en ze tippelde keurig mee. Bij het meewandelen negeerde ze keurig de langskomende fietser en trimmer. Toen kwamen de veldoefeningen. Daarbij was de genoemde paal-oefening. Ook het spelen en loslaten van het speeltje hoort erbij, het meelopen zonder trekken, het zitten en liggen op commando en het loslaten van een kluif. Dat laatste vond ze wel raar, want een kluif krijgt ze normaal binnen en niet op het veld. Ze liet hem ook gemakkelijk los, maar dat is ook nooit een probleem. Bij het komen op bevel kwam ze door de groep honden heen op één commando naar Thea toe. Keurig, maar ook dat had Thea niet anders verwacht, want Dasha is gewoon erg gehoorzaam.

Na het veldgebeuren mochten de bazen aan de slag, want die moeten dan een theorie-toets doen. De honden moeten dan ondertussen rustig bij de bazen blijven liggen (= restaurant-oefening). Ook dat vormde geen probleem.

Bij het binnen-gedeelte kwam vervolgens het op een tafel tillen. Dat was geen probleem, maar Dasha vond het wel eng toen de keurmeester haar wilde betasten. Dat liet ze toe, maar toen de keurmeester daarna wat opzij liep schrok ze en floepte achterwaarts de tafel af. Gelukkig was die erg laag, dus dat was geen probleem. De keurmeester (een fokster van Tervuerense en Groendaelers) had er begrip voor en maakte het even met een lekker brokje goed. Voor voer is Dasha altijd wel om te kopen. Thea zette haar vervolgens wat tegen zich aan op de tafel en deed de overige oefeningen (snuitbandje en bek openen). Daarna kwam het borstelen in staande en liggende positie. Dat mocht op een kleedje en dat vond Dasha best.

Uiteindelijk bleek er één van de groep gezakt voor de theorie, de rest was allemaal geslaagd. In totaal-puntenaantal (inclusief de theorie van Thea, die daar slechts één foutje in had) had Dasha het hoogste! Ja, ja, het gaat goed met onze kleine meid! Op naar GH2, maar daarvoor moet ze nog even wachten, want daarvoor staat een minimum-leeftijd van 1 jaar.


GH1-puntenlijst Dasha

Beoordeling Gehoorzame Hond 1 (GH1)

Max

Min

Dasha

AUTO

2+

1+

2+

1

Blijven in de auto

+

 

+

2

Uit de auto halen

+

+/-

+

VELD

5+

3+

5+

3

Meelopen zonder hinderlijk gedrag (+ zit+af)

3+

+/-

3+

4

Hand geven

+

+/-

+

5

Spel en aandacht

+

+/-

+

STAD

6+

4+

6+

6

Uitlaten

+

+/-

+

7

Negeren van fietser en trimmer

+

+/-

+

8

Aan paal vastleggen en blijven

+

 

+

9

Wachten aan de stoeprand

+

 

+

10

Fietsen

+

 

+

11

Komen

+

+/-

+

DIERENARTS en verzorging

6+

4+

6+

12

a. Op tafel tillen

+

+/-

+

 

b. Oren en keel laten bekijken; poten en bek aanraken; staart optillen

+

+/-

+

 

c. Snuitbandje omdoen

+

+/-

+

13

Borstelen

+

+/-

+

14

a. Kluif loslaten

+

+/-

+

 

b. Voederbakoefening

+

+/-

+

ALGEMEEN

4+

3+

4+

15

Restaurant: Plaats leggen en houden

+

 

+

16

Gedrag ten aanzien van andere honden en mensen

+

+

+

17

Gedrag van de baas ten opzichte van de hond

+

+

+

THEORIE

1+

1+

1+

18

Meerkeuzetoets

+
(20 goed)

+
(16 goed)

+
(19 goed)

Totaalscore

23+

15+

23+

mogelijke scores:    + goed     +/- net voldoende     - onvoldoende

(Keurmeester Riekie Busser)


Laatst gewijzigd op:

frames