05-06-05: G&G2-selectiewedstrijd KC Hoogeveen

De dag begon met veel regen en het werd er niet beter op. De hele dag door vielen de stortbuien met regelmaat neer. En de rest van de dag was ook niet vrolijk....

De blijf-oefeningen gingen bij Sicco natuurlijk goed. Jelle presteerde het weer om te gaan liggen bij de zit-blijf, maar de keurmeester was blijkbaar nog niet helemaal wakker, want Jelle kreeg volle bak. Tja, zoals iemand zei: het is nu eenmaal een jurysport, dus soms heb je pech en soms heb je mazzel.

Sicco volgde weer behoorlijk weid, maar blijkbaar minder slecht dan Thea dacht, want hij kreeg er nog een 7,5 voor. De posities om het vak gingen niet vlekkeloos (beetje doorzakken en snuffelen bij de zit), maar ze gingen en dat is al een vooruitgang ten opzichte van de laatste wedstrijden. Het afstoppen ging ouderwets goed: als een speer komen en als een blok blijven staan. Prachtig! Al met al stond Sicco na het ochtendprogramma op een gedeelde eerste plek!

Jelle volgde beter dan Sicco, maar was af en toe wat afgeleid. De posities rondom het vak gingen goed, maar traag, waarvoor hij aftrek kreeg. Het komen met staan ging goed, hoewel hij nog een stapje extra deed. Jelle stond na het ochtendprogramma op een zeer verdienstelijke 4e plek.

In de veronderstelling dat ze klaar was, ging Thea vervolgens op het terras koffie drinken. Kort daarop werd ze er echter op geattendeerd, dat in de andere ring het middagprogramma alvast begonnen was. Dat was wel omgeroepen, maar dat had Thea niet gehoord. Dus snel Sicco uit de auto halen en naar de ring. Of het hierdoor kwam of door het stormachtige, slechte weer was niet duidelijk, maar Sicco had er veel zin in. Erg veel zin! Waar hij normaal pas bij het apporteren begint te keffen, kefte hij nu al toen hij het veld op kwam. Dat hield hij het hele programma vol! Dat leverde 2 punten aftrek voor omgang baas-hond op. Keurmeesters vinden dat de hond zijn bek moet houden. Dat is OK, maar Thea wil dit gedrag niet bestraffen. Ten eerste werkt dat niet, hij wordt alleen gekker, ten tweede moet je enthousiasme niet afremmen. Wat inlopen en de ergste energie eruit lopen is wat Thea betreft een betere oplossing. De aftrekpunten vond Thea te begrijpen, maar dat dit van baas-hond afgetrokken wordt vond ze min of meer beledigend voor de positieve manier waarop ze met Sicco omgaat. Maar goed, het zij zo.
Zoals de laatste tijd wel vaker, begon Sicco te klungelen met het vak. Hij speerde er net voorbij en probeer hem dan maar terug erin te krijgen. Dat ging wel, maar op het commando Af ging hij er eerst weer uit en dus was het een nul. Het hoog-apport was een feest (voor de hond). Sicco sprong, pakte het blok en ging een feestrondje maken. Op het commando Hoog-apport kwam hij keurig (wel iets scheef) terug, maar de keurmeester vond het niet meer dan een 5 waard. Het metaal liet hij een keer vallen en ook het sorteerhoutje liet hij vallen en hij knaagde er flink op. Bij de afstandscommando's lag hij als een blok, was slechts met moeite in zit te krijgen en helemaal niet in sta. Dus de tweede nul en slechts 193 punten totaal. Weer een verprutste wedstrijd.

Jelle begon met een hopeloos vak, wat hij al snuffelend niet wist te vinden. Een nul. Vervolgens liep hij een erg goed programma, ondanks dat hij wat afgeleid was door een Westie in de andere ring (die niets bijzonders deed, maar Jelle heeft gewoon de pik op dat soort hondjes). Toen Thea aan het eind van het programma de ring uit wilde, lette ze (zoals altijd) goed op de hond die de ring in kwam, omdat Jelle die anders te grazen zou kunnen nemen. Jelle had echter de Westie in het hoofd en speerde er ineens vandoor de andere ring in. Zonder één aarzeling greep hij het hondje en schudde het als een oud vod door elkaar. Thea was er razendsnel achteraan gerend en greep Jelle kort erop in de kraag. De Westie had gelukkig niets, maar Jelle was uiteraard gediskwalificeerd. En dat met bijna een record puntenaantal ondanks zijn nul!
In meer dan één opzicht is dit erg jammer. Hoewel Jelle onbetrouwbaar met vreemde honden is, was hij tot nu toe in de ring redelijk normaal en had hij nog nooit een andere hond gegrepen. Nu hij dat wel heeft gedaan, is hij blijkbaar ook in de ring onbetrouwbaar en kun je dus geen wedstrijden meer met hem lopen. Einde verhaal, einde wedstrijdcarrière van Jelle.

Met een behoorlijke kater ging Thea dus weer huiswaarts. Twee lichtpuntjes: Dasha is bijna klaar voor de G&G-beginners, dus daar gaat ze nu maar alvast een startlicentie voor aanvragen. En de Westie heeft er gelukkig geen trauma aan overgehouden. Later liep hij zijn programma (dat hij opnieuw mocht doen) alsof er niets aan de hand was.

G&G2-puntenlijst Sicco en Jelle

    Sicco Jelle
Oefening Coef. Punten Totaal Punten Totaal
2 Minuten zitten 2 10 20 10 20
4 Minuten liggen 2 10 20 10 20
Los volgen 4 7,5 30 8 32
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 8 24 8 24
Komen met staan 4 10 40 9 36
Vak zenden met af 3 X X X X
Apport over de horde 3 5 15 10 30
Vlak apport (metaal) 2 8 16 9 18
Sorteren 4 5 20 10 40
Appèl op afstand 4 X X 8 32
Omgang baas / hond 1 8 8 10 10
  32   193   (262)
DISK

(Keurmeesters Dirk Belder & Piet v.d. Meulegraaf)
(16 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames