02-10-05: G&G-selectiewedstrijd KC Culemborg

Na het verrassend halen van een half G&GB-diploma had Dasha bij Thea stiekem toch wel wat verwachtingen gewekt voorde tweede wedstrijd van het seizoen. Niet helemaal reëel, want het blijft een hondje van slechts 14 maanden (minus 2 dagen) oud en dat is niet oud. Sterker nog, dat is erg jong. Vorige keer was ze 7 maanden jonger dan de eerstvolgende, nu was ze 6 maanden jonger. Echt dus veruit de jongste van het hele wedstrijdveld! Maar om haar stabiel te krijgen op vreemd veld, moet je op vreemd veld lopen. Dus zijn wedstrijden een prima leerschool, mits je ze ook op die manier ziet. Dus naast de stiekeme verwachtingen had Thea ook wel de nodige realiteit om te beseffen dat het dit keer ook wel eens heel erg tegen zou kunnen vallen.

De wedstrijd begon niet supergoed. Bij het volgen om de groep moest ze beginnen. Ze vindt al die andere hondjes reuze interessant en volgt dus van geen meter. Maar ze is ook niet vervelend naar de honden en blijft wel netjes zitten als er andere honden langskomen (ze snuffelt dan wel wat). Al met al vinden de G&GB-keurmeesters dat voldoende voor een 10. Bij de af-blijf ging Dasha zitten voordat de bazen weg moesten stappen. Met een extra commando liet Thea haar weer liggen. Halverwege de oefening begon het Jack Russeltje naast Dasha te rommelen, ging zitten en dreigde weg te lopen. De bazin riep "Af" en liep op de hond af. Ze werd op enige afstand door de keurmeester tegengehouden, maar het gedoe maakte blijkbaar wel wat indruk op Dasha. Ze ging zich zitten krabben en ging daarna naadloos over in zit. Dat koste haar dus de nodige punten.
Sicco bleef dit keer wel zitten, maar hij zat niet zo stabiel als anders, zat wat te draaien toen hij Hans en Bengel zag lopen en kreeg uiteindelijk aftrek voor het verzetten van een pootje. De af-blijf deed hij ouderwets goed, volle bak.

Bij het individuele deel liet Thea Dasha vooraf weer even aan de (mannelijke) ringmeester snuffelen. Het betasten vond ze wel weer eng, maar omdat ze vooraf even kennis had kunnen maken liet ze het wel toe. Bij het aangelijnd volgen was ze er redelijk bij, maar miste zo'n beetje alle rechterbochten. Eén keer liet de ringmeester Thea bijna tot het lint van de ring doorlopen en dat si met een jonge hond natuurlijk moeilijk. Ondanks dat Thea vond dat het niet super ging, vond de keurmeester dat ze heel attent volgde.

Sicco liep bij het volgen weer ouderwets te dweilen. De slalom liep hij nog net binnen de bollen, maar dat kwam door de extra commando's van Thea, anders was hij gewoon rechtuit gegaan. Bij de zit tijdens het volgen liep hij door. Thea gaf een tweede commando en hij zat daardoor voordat ze de bocht om was. Toch leverde die positie nul punten op. De af ging wel goed, hoewel de keurmeester een snuffeltje zag. Bij het komen met sta deed Sicco het aardig, maar hij kan het strakker. Al met al geen briljante ochtend.

De middag begon met het los volgen voor Dasha. Dat deed ze niet vlekkeloos, maar wel een stuk beter dan de vorige keer. De zit tijdens volgen deed ze vlekkeloos, zonder dat Thea hoefde in te houden. Dat heeft ze de afgelopen twee weken goed doorgekregen. Bij de terug-plaats oefening lag het vak wel op 20 meter! Hierkomen was geen probleem, dat deed Dasha keurig. Maar de laatste tijd gaat de plaats toch al slecht, dus over 20 meter terug plaats is nog wat teveel gevraagd. Dasha vertrok aarzelend richting vak, bleef halverwege staan snuffelen, liep nog iets door, bleef weer staan. Thea heeft er toen maar een training van gemaakt en is met Dasha mee naar het vak gelopen. "Kijk wijfie, daar is je riem." "Oh, daar! Zeg dat dan, dan ga ik er toch netjes bij liggen." Tja, ze zijn altijd wel van goede wil, die Belgjes. Maar het hoofd is soms zo warrig.
Bij het apporteren bleef Dasha keurig zitten tot ze het commando Apport kreeg. Daarna vloog ze richting het apport en twee meter er voorbij. Toen zag je haar denken "oh, ik vergeet iets". Vervolgens ging ze vol in de remmen, keerde om, pakte het blokje en kwam er netjes mee terug. Sinds kort is Thea bezig om haar te leren om er direct mee aan de voet te gaan. Dat zit er nog niet helemaal in, dus ging ze scheef naast zitten. De bedoeling was goed, zullen we maar zeggen.

Sicco begon met een enigszins verwachte nul op het vak. Hij kwam er weliswaar in, maar reageerde te traag op de af en was er ondertussen alweer half uitgelopen. Dus geen punten. Bij beide apporten zette hij zijn kefmachine aan, maar gelukkig niet zo fanatiek als hij voorheen wel had. Bij het hoog apport raakte hij de hindernis toen hij terugsprong. Gevalletje nonchalant springen en niet opletten. Verder wilde hij bij beide apporten te vroeg weg, hield zich in, maar maakte een hupje. Met het metaal zat hij wat te rommelen voordat hij het oppakte, maar toen bracht hij het ook zonder te laten vallen en ging er netjes mee voorzitten. Sorteren deed hij netjes, hoewel de keurmeester niet zag dat hij kauwde. Appèl op afstand ging eigenlijk erg goed, hij deed de posities op telkens één commando. Helaas kreeg hij een nul, omdat hij bij de Staan iets naar achteren loopt. Volgens de keurmeester was dat meer dan een hondlengte. Thea vond dat niet, maar ja, dat telt niet. Maar ondanks de nul toch vooruitgang. Met twee nullen is de totaalscore van Sicco natuurlijk weer beneden peil. Jammer!

Nadat de scores van Dasha bekend waren, was Thea al zo goed als zeker over het diploma. Ze had 205 punten en het volgen was zeker een 5 waard. dan kom je op 230 en de grens voor een diploma ligt op 224. En inderdaad, er rolde een 6je uit voor het volgen en dus 235 punten totaal. Thea's wens kwam uit. Geen tweede half diploma, maar een écht diploma. Twee keer half is nl. eigenlijk twee keer net niet. Nu liet Dasha zien dat ze het kon. En dat op vreemd terrein! Een geweldige prestatie voor zo'n jong mutsie!

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 7 14 2 EC, Scheef, loopt
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 5 15 EC Af (-½), weer zit (-1), EC Af(-½), Zit na 1,5 min.
Volgen aan de lijn 5 8 40 Attent volgend hondje, Rechts str. lijn, rok str. lijn
Los volgen 5 6 30 Achter, EC, RO Achter, goed tempo
Zit tijdens volgen 3 10 30  
Komen op bevel 4 10 40  
Terugzenden plaats 3 X X ECs, traag, loopt zelf op
Vlak apport 2 8 16 goede snelheid, schuin naast, licht kauwen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   235  

(Keurmeesters Dirk Belder & Jan Mulder)
(8e plaats, 11 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 9 18  
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 6,5 26 RO wijd, loopt voor + wijd, slalom wijd
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6,5 19,5 EC zit, snuf bij af
Komen met staan 4 7 28 loopt wat door
Vak zenden met af 3 X X buiten
Apport over de horde 3 6,5 19,5 wil zelf, blaffen, aantikken horde
Vlak apport (metaal) 2 6,5 13 wil zelf, geen geduld, blaffen
Sorteren 4 10 40  
Appèl op afstand 4 X X te ver verplaatst
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   196  

(Keurmeesters Jan Mulder & Joop de Reus)
(13e plaats, 20 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames