29-05-04: G&G2- en G&G3-examen bij de HSVD

Het was reeds lang geleden gepland, maar nu was het eindelijk zover, het G&G-examen van onze club. Sicco ging de laatste tijd erg goed, dus Thea had er alle hoop op dat hij zijn G&G2 zou gaan halen. Jelle heeft echter al 2 maanden een enorme dip. Hij heeft wel zin om te trainen of wedstrijden te lopen, maar hij is dan zo afwezig, dat commando's nauwelijks tot hem doordringen. Thea noemt dit "watten in de kop". Hij was hierdoor in zijn G&G3-training zodanig achterop geraakt, dat hij eigenlijk geen kans van slagen had. Omdat ze er niet op gerekend had dat hij zo lang in een dip zou zitten, had Thea hem wel ingeschreven. Maar dat liep dus niet volgens planning. Ze liep het examen met hem zodoende meer voor de ervaring dan voor het resultaat.

Voordat Sicco en Jelle aan de beurt waren, kwamen eerst 6 G&G-beginners en 4 G&G1-ers aan bod. Het was pas na elven dat Sicco aan de beurt was. Een strakblauwe lucht en ruim boven de 20 graden zijn niet de meest ideale omstandigheden voor een Groenendaeler. Uit angst dat hij het te warm zou krijgen, durfde Thea niet in te lopen. Waarschijnlijk mede hierdoor was Sicco erg onstuimig. Vooral bij het apporteren was hij weer flink aan het keffen. Bij het Zit en Af tijdens volgen ging hij twee keer liggen en miste dus één positie. Verder wist hij niet meer wat fatsoenlijk sorteren was: hij rommelde met de stokjes en pakte er verschillende op. Uiteindelijk kwam hij wel met het juiste houtje terug, maar dat was te laat en bovendien beet hij het ding bijna in tweëen. Prutswerk dus. Verder deed hij het naar behoren en had alleen slordigheids-aftrek. Thea wil echter het komend jaar niet naar de G&G3, maar in de G&G2 blijven trainen om die zaken aan te pakken. Dus dat gat wel goed komen.
Uiteindelijk kon onze Sicco dus met 235 punten de felicitaties in ontvangst nemen. Hij is daarmee de jongste hond bij onze vereniging met een G&G2-diploma. En hij was al de jongste met een G&G1-diploma!

Jelle overtrof Thea's verwachtingen meteen al door te blijven zitten bij de Zit-blijf. "Dat doet hij anders nooit...".
De Af-blijf ging ook goed, dus de eerste punten stroomden binnen. Wel kon je al bijna een ei op zijn vacht bakken, zo warm was hij! Arme Jelle, hij kan er al zo slecht tegen. Thea hield er al rekening mee dat hij erg afwezig zou zijn, want dat is hij bij warm weer meestal. Het individuele programma ging echter best goed. Jelle volgde attent, zeker gezien het weer. De pasjes naar links en naar rechts gingen niet zo goed, maar die kan hij ook nog niet goed. Hij deed alle posities tijdens het volgen goed en haalde zowaar punten voor het afstoppen.
Toen kwam het pion en vak sturen. Eerst stond hij al te ver van de pion. Daarna wist hij totaal niet meer waar hij heen moest om het vak te vinden en liep 45 graden de verkeerde kant uit. En probeer dan een hond, die niets snapt van dirigeren, maar weer in de goede richting te krijgen. Daarna moest hij het richting apport doen, maar die snapt hij nog steeds niet. Hij ging dus ook prompt zomaar naar een willekeurig blok toe, dat uiteraard niet de goede was. Weer een nul. Bij het metaalapport maakte Thea een fout. Ze gooide het blok zo scheef, dat Jelle wel heel er veel moeite moest doen om over de hindernis terug te springen. En dat deed hij dus niet. Het mocht nog een keer over en nu gooide Thea wel recht en kwam Jelle er keurig mee terug. Bij het appèl op afstand liep hij wel wat en kreeg daar aftrek voor.
Uiteindelijk scoorde Jelle 194 punten. Dat is goed voor een half diploma (nogmaals zo'n score en hij heeft het diploma). Gezien alle omstandigheden zeker geen slecht resultaat. En het lijkt erop dat Jelle zijn dip bijna kwijt is, dus dat is een positieve ontwikkeling.G&G2-puntenlijst (nieuwe stijl) Sicco

Oefening

Behaalde
punten
Coefficient Totaal
punten

2 Minuten zitten (in zicht)

10 2 20

3 Minuten liggen (uit zicht)

9,5 2 19

Los volgen

7,5 4 30

Zit en Af (tijdens volgen)

5 3 15

Komen met Staan

8,5 4 34

Vak zenden met Af

10 3 30

Apport over de horde

9 3 27

Vlak apport - metaal

8 2 16

Sorteren

X 4 X

Appèl op afstand

8,5 4 34

Omgang baas-hond

10 1 10

 

Totaal 32 235
Kwalificatie: Zeer goed - Geslaagd

(Keurmeester Joop de Reus)G&G3-puntenlijst Jelle

Oefening

Behaalde
punten
Coefficient Totaal
punten

2 Minuten zitten (uit zicht)

10 3 30

4 Minuten liggen (uit zicht)

10 2 20

Los volgen

7 3 21

Staan/zitten/liggen (tijdens volgen)

10 3 30

Komen met Staan en Liggen

7 4 28

Naar pion en naar vak zenden

X 4 X

Apport met richting

X 3 X

Apport over horde (metaal)

6 3 18

Sorteren

9 3 27

Appèl op afstand

5 4 20

 

Totaal 32 194
Kwalificatie: Goed - Afgewezen

(Keurmeester Joop de Reus)


Laatst gewijzigd op:

frames