28-03-04: G&G1- en G&G2-wedstrijd bij KC-Apeldoorn

Na Bij de GG-wedstrijd van KC-Pampus onverwachts met een beker naar huis te zijn gegaan, was de tweede wedstrijd met Jelle toch wel spannend. Zou hij weer zo goed presteren? Of zou hij een van zijn beruchte sofdagen hebben? Thea had dus wel iets meer wedstrijdspanning. Dat gold niet voor de wedstrijd met Sicco. DIe is nog zo jong en onstuimig, die doet lekker mee voor de ervaring. Als hij dan ook nog presteert is het prachtig, maar aangezien hij nog erg slordig werkt en zijn volgen nog niet veel soeps is, heeft Thea één zekerheid: in de prijzen lopen doet hij zeker niet. Gewoon lekker meedoen voor het meedoen, dus.

Door de ingang van de zomertijd was de nacht een uurtje korter. Het opstaan viel dus niet mee! Maar goed, je moet wat over hebben voor je sport. Toen Thea de garage in kwam (waar de honden slapen) waren ze ook nog niet wakker (stonden duidelijk nog niet op zomertijd). Om even voor half 8 kwam de bus van Hans Hoop voorrijden. Hij was met zijn Border Collie Bengel weer van de partij. De meute werd ingeladen en was ruim op tijd in Apeldoorn.

Jelle en Sicco bleken beide weer in de eerste startgroep te zitten. Nadat Thea dus gemeld had dat ze met Sicco later zou komen, kon ze met Jelle van start in de G&G2. Voor het zit-blijf moesten de bazen in een kleedruimte staan. Op een bankje staande kon Thea de meeste honden zien zitten. Toen ze na een minuutje of wat weer eens keek, schrok ze. Jelle liep en werd door de keurmeester tegengehouden! Dat doet hij anders nooit!!! Bij terugkomst bleek Jelle echter flink door een andere hond te zijn lastig gevallen, waardoor hij uiteindelijk maar weggelopen was. Hij kon er dus niks aan doen en mocht bij de tweede startgroep de oefening over doen. Toen scoorde hij volle bak. Voor de af en blijf scoorde hij ook maximaal.

Toen gauw Jelle in de auto stoppen en Sicco eruit halen. Hij moest meteen aan de bak, stond op het hoekje van de groep en moest dus ook meteen volgen om de groep. Dat vond hij reuze interessant. Al snuffelend en rondkijkend hobbelde hij om de groep. Op zijn hoekje terug volgde hij alle voorbijgaande honden met zijn neus. Het werd hem niet aangerekend, want hij kreeg toch een 10. De af-blijf ging foutloos, dus ook een 10.
Omdat de G&G1 sneller ging, was Sicco eerder aan de beurt voor zijn individuele programma. Het volgen ging beter. Daar had Thea de laatste tijd flink op getraind, dus dan is het wel prettig als zich dat loont. Het staan ging niet zo goed. Sicco keek Thea verbaasd aan: "ken ik dat commando?" Na 4 commando's viel het kwartje en ging hij eindelijk staan. Het betasten vond hij maar eng, hij bleef staan, maar trok zijn kop helemaal weg. Het gebit tonen was geen probleem en toen was hij voor de ochtend klaar.

Jelle werd weer uit de auto gehaald en na een tijdje was hij aan de beurt. Het volgen ging prima, maar het af tijdens het volgen ging erg traag. Het staan tijdens het volgen ging goed, maar toen Thea langs Jelle naar achteren liep, draaide hij helemaal mee. Dat doet hij anders nooit... Apport over de horde ging prima, alleen zat hij, zoals gebruikelijk, scheef voor. De keurmeester vond dat Thea een risico gelopen had door alleen Apport te zeggen en geen Hoog-apport. De hindernis had namelijk geen zijvleugels en veel honden liepen er langs. Doordat Jelle Agility loopt richt hij zich echter sterk op hindernissen en sprong hij zonder problemen.

Na zelf even wat gegeten te hebben gingen Thea en Hans met de honden naar een veldje om ze even uit te laten. Bengel wordt ook voor schapenwerk gebruikt en doet niets liever dan grote cirkels rennen om hele velden heen. Sicco vindt dat prachtig en rent in volle vaart mee. En zo bleven die twee maar rennen. Na een tijdje was het genoeg en ging Jelle in de auto en Sicco mee naar het wedstrijdveld. Tot Thea's schrik was ze al bijna aan de beurt. En dat terwijl Sicco de tong nog op zijn schoenen had hangen! De aandacht was helemaal weg, hij was druk met puffen en hijgen. En dus werd het los volgen helemaal niks. Thea moest veel extra commando's gebruiken en Sicco liep wijd, ver achter, miste bochten en was er duidelijk niet met de kop bij. Dat was dus een stomme fout van Thea, maar goed, je doet er niks meer aan. Ze rekende op een 0 voor het volgen, maar gelukkig was de keurmeester soepel en gaf nog net een 5. In het vak ging Sicco wat traag af, maar hij kwam als een speer en omdat hij nog niet helemaal bekomen was van zijn ren-partij, had hij iets minder vaart dan gewoon en schoof prachtig recht voor in zit. Het terug plaats ging ook weer met grote snelheid. Waarom hij een half punt aftrek kreeg is niet zo duidelijk. Misschien omdat hij even iets voorbij de riem liep? Het apporteren ging zoals verwacht: te vroeg inspringen en scheef en te ver met het blok wegzitten.

Toen was het weer de beurt aan Jelle. Door de G&G3-training was hij de laatste tijd zijn vak-sturen weer even kwijt. Thea had het de dag ervoor nog geoefend, toen ging het pas na drie keer inzetten. En in de wedstrijd was hij het ook kwijt, hij liep recht naar een pylon toe. Daar ging hij aarzelen, liep het vak uit, liep er wat omheen te keutelen tot achter het vak en kwam er bij toeval weer in terecht. Op dat moment riep Thea "Af" en Jelle ging meteen af. Gelukkig, die lag in het vak, toch nog wat puntjes. De zit-sta-af gingen perfect en dit keer bleef Jelle in het vak liggen tot hij geroepen werd. Volle bak! Het metaal apport ging zoals altijd weer scheef. Toch eens goed op gaan oefenen, want dit is toch zonde van de punten. Toen kwam het Komen met Af. Waar Jelle in Almere nog net wel binnen 3 hondlengtes lag, deed hij dat nu net niet. Geen punten dus. Het sorteren ging goed totdat Jelle met het houtje terug was. Hij wilde eerst al niet direct zitten, kauwde op het houtje en liet het toen ook nog vallen. Gepruts dus, maar toch nog 5 punten. Jammer, want dat kan hij veel beter.

Hans had ondertussen heel goed gelopen, veel beter dan in Almere. Het ochtendprogramma had hij volle bak! 's Middags liet hij hier en daar een puntje liggen. Helaas blijkt Bengel een aluminium apport niet te pruimen te vinden, want hij pakte het weer niet op. Zonde van de punten! Hans dacht dat hij hierdoor een prijs verspeeld had. Tot zijn eigen verrassing bleek hij echter toch de 3e prijs te hebben. Bengel had een hoge score voor het volgen gekregen. We hadden op een ruime 7 gerekend, maar het werd een 8,5. Toen Thea de boekjes en scorelijsten ophaalde, zag ze tot haar verrassing dat Jelle een nog hogere score voor het los volgen had: een 10! Daardoor steeg hij flink in de ranglijst en werd zelfs 5e! Weliswar niet met een topscore ("slechts" 228 punten), maar wat een kanjer! Sicco haalde een 17e plaats, ondanks zijn 5 voor het volgen. Maar zijn tijd komt nog wel. Met zijn jeugdige dolle kop had hij toch maar mooi weer 175,5 punten verzameld. Aanstormend talent, zullen we maar zeggen. Waarbij dat "aanstormend" op meer manieren kunt uitleggen...

Met 3 kanjers van honden keerden Hans en Thea dus tevreden weer terug naar huis. Op naar de volgende wedstrijd.

G&G1-puntenlijst Sicco

Oefening

Behaalde
punten
Coefficient Totaal
punten

Gedrag t.o.v. andere honden

10 1 10

Staan en betasten

6 2 12

Gebit tonen

10 1 10

3 Minuten liggen

10 3 30

Volgen aan de lijn

7 3 21

Los volgen

5 4 20

Komen op bevel

9,5 3 28,5

Terug plaats

9,5 2 19

Vlak apport

7,5 2 15

Omgang baas / hond

10 1 10

 

Totaal 22 175,5

(Keurmeesters Dirk Belder & Ton Hoffmann)

G&G2-puntenlijst Jelle

Oefening

Behaalde
punten
Coefficient Totaal
punten

2 Minuten zitten

10 3 30

4 Minuten liggen

10 2 20

Los volgen

10 4 40

Af bij volgen

9 2 18

Sta bij volgen

5 2 10

Vak zenden

5 3 15

Zit/Sta/Af/Aansluiten

10 3 30

Vlak apport - metaal

9 3 27

Apport over de horde

9 2 18

Komen met af

0 3 0

Sorteren

5 2 10

Omgang baas / hond

10 1 10

 

Totaal 30 228

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Dirk Belder)


Laatst gewijzigd op:

frames