04-04-04: Gedragstest van de NVBH

Sicco en Jelle hebben de gedragstest van de Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden goed doorstaan. Ze zijn beiden geslaagd, Jelle zelfs met Sociaal-plus.

Even een uitleg: Er zijn drie onderdelen: de socialetest (dat moet voldoende zijn om met een hond te mogen fokken), de verdedigingstest en de schotproef (deze beide hoef je niet voor te slagen). De hoogste beoordeling per onderdeel is "goed". Heb je het sociale deel voldoende, dan ben je geslaagd voor de gedragstest. Heb je alle drie de onderdelen voldoende dan krijgt je hond de kwalificatie Sociaal-plus, als het allemaal "goed" zou zijn zelfs "met lof".

Sicco had voor het sociale deel een voldoende en voor verdediging en schot beide onvoldoende. Thea liep met hem. Hij moest een grote leren vaste halsband om en hij werd aan een rollijn gedaan. Thea mocht deze lijn niet op de rem zetten en ze mocht hem niet toespreken of commando's geven, behalve bij een paar onderdelen waar het expliciet bij gezegd werd.
Bij het sociale deel reageerde hij eigenlijk overal heel rustig en goed op. Hij werd uitgedaagd voor een spelletje en dat deed hij ook (zei het niet met zoveel overgave als anders). Daarna was het markt-deel, waar een groep mensen heel dicht om Thea en Sicco kwamen lopen, al pratend en al lawaai makend (blikjes in een tas e.d.). Bij deze oefening snuffelde hij nieuwsgierig aan iedereen. Daarna kwam de vlag achter het verstek vandaan en daar schrok hij eigenlijk niet van, hij keek alleen een keer. Toen kwam de pop op een karretje. Dat was een regenjas, die ze over een soort kledinghaak hadden gehangen als lijf van de pop. Er bovenop zat een pet en een kartonnen gezicht en het ding stond op een vrij grote kar. Het geheel was best groot en het werd langzaam naar de hond getrokken. Sicco liep er meteen op af en ging eraan snuffelen. Daarna liepen Thea en Sicco langs een verstek waarachter een ratel klonk. Dat scheelde hem ook niks. Toen moest hij aan een paal en moest Thea uit zicht achter een verstek. Een helper (Angela Pos) kwam hem vervolgens begroeten. Hij deed een stapje opzij toen ze hem wilde aaien. Toen ze nog dichterbij kwam, liet hij zich wel aaien, maar keek haar niet aan. Hierna kwam de verdedingingsproef, waarbij een pakwerker op Thea en SIcco af kwam. Hij had niet zijn hele pak aan, maar alleen een mouw. Daar sloeg hij met een bosje bamboestokken op en dat maakte flink lawaai. Hij kwam al zwaaiend met die stokken, al slaand op zijn mouw en al brullend dichterbij tot op een meter of 3. Dat vond Sicco maar niks, hij ging achter Thea staan toen de man met veel geschreeuw en dreigend aan kwam lopen. Toen de man hierna gewoon aan kwam lopen en een vriendelijk praatje begon, snuffelde hij aan hem en was niet zo erg onder de indruk. Bij de schotproef was hij het hele gedoe ondertussen zat en stond hij met de staart tussen de poten. Hij reageerde niet eens zo op het schot, maar hij kreeg een onvoldoende omdat hij niet herstelde en met de staart tussen de poten bleef staan.

Jelle had een goed voor het sociale deel, een goed voor de verdediging en een voldoende voor het schot. Toen Thea met Sicco klaar was, kon ze meteen de wein in met Jelle. André had hem ondertussen een leren halsband en een roltouw om- en aangedaan en was al bijna bang dat hij moest gaan lopen. Bij het sociale deel ging Jelle enthousiast spelen toen hij uitgedaagd werd. De vallende vlag ging hij meteen op af. De pop op het karretje vond hij maar raar, hij bleef eerst bij Thea, maar later stond hij zonder angst aan de kar te snuffelen. De ratel achter het verstek vond hij ook wel grappig, hij ging er eerder op af dan er vandaan. Aan de paal ging hij zitten. Toen Angela hem kwam begroeten, reageerde hij eigenlijk nauwelijks. Hij zat en ging niet op zij, maar reageerde ook niet zo vrijerig als hij meestal doet. Daarna kwam de verdedigingsproef.Toen de man met veel gescheeuw op hem af kwam, keek hij een keer en ging er zo op af (niet op te verdedigien, maar om met het spelletje mee te doen...). Toen de man daarna terug kwam, ging hij er gezellig tegen aan schurken. Bij de schotproef blafte hij als enige na elk schot. Wellicht kreeg hij daardoor geen goed, maar een voldoende.

Ze zijn er dus beiden door en hebben er allebei weer een certificaat bij.


Laatst gewijzigd op:

frames