12-04-03: Verslag Run-bike-run te Drouwen

Op zaterdag 14 april heeft Thea samen met Hans Hoop meegedaan aan de Run-bike-run voor baas en hond in Drouwen. Voor een run-bike-run moet je 2,5 km wandelen of hardlopen, 15 km fietsen en dan weer 2,5 km wandelen of hardlopen. Bij dit alles loopt je hond aan de riem naast je mee. Dit evenement wordt georganiseerd door de Kringgroep Noord-Oost-Nederland van de Hollandse Herder Vereniging. Hierdoor liepen er veel Hollandse herders mee, maar ook met andere rassen kon je meedoen. Hans deed dus met zijn Border Collie Bengel mee en Thea Jelle. Jelle was meteen de enige Groenendaeler. Er liepen wel meerdere borders mee. Ook de poolhonden (Husky's en Malamutes) waren talrijk. Verder waren er een aantal Flatcoated Retrievers. Er liepen ook kleine honden mee, waaronder een Westie. In totaal waren er zo'n 50 combinaties die meededen.

De dag begon al vroeg, want het is een eind rijden naar Drouwen (Drenthe). Om even voor half 8 stond Hans met zijn bus voor huize Fiks. Fiets, hond, baas en bagage werden ingeladen en de reis begon. Om precies 9 uur waren we ter plaatse. Nadat we de startnummers en de aantekenkaart hadden opgehaald namen we eerst maar eens een kop koffie. Even wakker worden, hoor! Om 10 uur mochten we in de eerste startgroep aan het loopgedeelte beginnen. De starttijd werd op de aantekenkaart geschreven en de wandeling begon (we zijn maar niet aan hardlopen begonnenů). De route was met bordjes heel duidelijk aangegeven. Al pratend wandelden we door een prachtig stuk bos en voor we het in de gaten hadden waren we alweer terug. Dat ging snel! De aankomsttijd werd weer op de kaart geschreven en we begonnen aan de verplichte pauze van 15 minuten. Niet dat de honden zo moe waren, maar reglement is reglement. Dus hebben we maar weer even lekker een bakkie koffie naar binnen gewerkt.

De fietsen kwamen tevoorschijn en we begonnen aan het pittigste gedeelte van de Run-bike-run. We reden een mooie route door bossen en dorpjes. Het weer was prachtig met een strak blauwe lucht. Hoewel de temperatuur zo'n 12 graden was, leek het veel warmer door de stralende zon. Na zo'n 6 kilometer begon Jelle last van de warmte te krijgen. Dat heeft hij heeft abnormaal snel. Hoewel de dierenarts geen afwijking aan hem kan vinden, zeggen wij onder elkaar altijd dat zijn thermostaat kapot is. Met het zonnetje erop plofte Jelle na 7 kilometer in de berm neer. Kookpunt bereikt. Met het meegebrachte water kwam hij weer een beetje bij.

Rustig gingen we verder. Gelukkig zagen we na een paar honderd meter een vennetje. Jelle had geen aanmoediging nodig en dook in het koele water. Genietend lag hij er plat op zijn buik in. Na nog wat rondgeplonst te hebben kon hij er weer helemaal tegen en wilde volgas weer verder. We hielden het tempo toch maar een beetje rustig.
Na korte tijd bereikten we het rustpunt. Daar kregen we naar keuze koffie of fris. Voor de honden stonden er bakken met water. De voetzolen van de honden werden gecontroleerd en we hielden verplicht een kwartier rust. Na dit kwartier gingen bazen en honden weer verkwikt verder. Het tweede deel ging meer over open terrein. Jelle kreeg het weer aardig warm, maar we hielden het tempo laag. Een kleine stop om hem nog van wat water te voorzien was genoeg voor hem om de eindstreep te halen. Bengel had nergens last van en liep onverstoorbaar alsof hij de afstand we drie keer kon afleggen. Op onze tellers stond 16,5 km. De voetzolen van de honden werden weer gecontroleerd, maar zowel bij Bengel als bij Jelle waren die prima in orde. Beide honden zijn gewend om naast de fiets te lopen en hebben daardoor weinig last van slijtage. De verplichte pauze werd wat langer dan de minimaal vereiste 15 minuten, want we maakten van de gelegenheid gebruik om onze lunch te verorberen. Daarna begonnen we welgemoed aan de laatste etappe. Deze 2,5 kilometer wandelen ging over open terrein. Jelle had het wel warm, maar wandelen in de zon redt hij wel. De etappe was wat langer dan het eerste wandeldeel, maar in het zonnetje was het heerlijk lopen. Het was daardoor bijna jammer dat de finish toch weer snel in beeld kwam.

Nadat alle combinaties binnen waren werden de certificaten uitgereikt aan de deelnemers die het gehaald hadden. Dat waren ze allemaal. Behalve het certificaat kreeg je er nog een tas met hondenkoekjes en -kluifjes bij, wat proefpakketjes van hondenvoer en een leuk lampje voor als je 's avonds met je hond gaat fietsen of lopen. Met een tevreden gevoel reden we terug naar Dronten. We hebben ons voorgenomen om de volgende keer weer mee te doen!


Laatst gewijzigd op:

frames