29-05-03: Agility teamwedstrijd bij de Maurikse HSV

Door de Maurikse HSV was een teamwedstrijd georganiseerd, waar we als HSVD aan mee zouden doen. Nu ligt Maurik voor ons niet naast de deur, dus om nog een beetje een goed plekje te bemachtigen, vertrokken we al om 06.30 uur. Dat betekent dus om 05.00 uur op om de honden uit te laten en de auto in te pakken. En dat alles op je vrije Hemelvaartdag. Het lijkt wel dauwtrappen!
In een lange colonne reden we naar onze bestemming. Daar aangekomen bleek het al flink druk te zijn. We konden toch nog een mooi plekje bemachtigen, dicht bij de wedstrijd-ringen en toch met voldoende ruimte om al onze spullen uit te stallen.

Nadat iedereen de tenten had opgezet, de stoeltjes had uitgeklapt en alle andere zaken geïnstalleerd had, was een heus tentenkamp ont-staan. We ploften eerst maar eens in onze stoelen met een bakkie koffie. Zo, die smaakte goed! Het weer was voor ons geweldig: stralende zon en heerlijk warm. Voor de honden was het wel afzien. Ook al hadden we de benches in de schaduw staan, ze hadden het flink warm. In de loop van de dag zijn we flink aan het sjouwen geweest met de benches om de honden toch vooral in de schaduw te houden.
Chantal had ondertussen de inschrijfpapieren gehaald en alle deelnemers kregen een plastic tas met een programmaboekje, een wedstrijd-nummer en wat lekkers voor de honden.
Elk team bestond uit vier baas-hond combinaties. Ons team bestond uit: Godelieve Bouwes met Joey (Friese Stabij), Hans Hoop met Bengel (Border Collie), Chantal Hoop met Djilly (Border Collie) en André Fiks met Jelle (Groenendaeler).

Het eerste deel van de wedstrijd bestond uit een jumping en een vast parcours, zoals bij alle wedstrijden. In dit geval werden echter niet alleen de individuele resultaten bekeken. De resultaten van de beste drie van elk team bij elkaar opgeteld, waarna een plaatsing per team berekend werd voor beide onderdelen. Daarna was er een estafetterace over een héél lang parcours, waarbij elke combinatie van een team een stuk ervan moest lopen. Als estafettestokje werd een pollepel doorgegeven. Onze honden waren allemaal van redelijk grote afmeting, zodat we in de categorie Large vielen. In deze categorie deden 33 teams mee, in totaal dus 132 honden.

In het parcours van de Jumping zat de moeilijkheid vooral bij de paaltjes. Na een sprong moesten de honden scherp draaien en dan meteen de paaltjes nemen. Veel honden gingen daar dan ook de fout in. Ook Jelle ging de fout in en tot André's spijt tikte hij er ook nog een latje af. De tijd was niet zo snel, want Jelle moet nog erg wennen aan wedstrijden (het was pas zijn tweede). Of het nou is dat Thea erbij is of door alle onrust om het veld, we weten het niet precies. Feit is, dat Jelle tijdens de wedstrijd veel tijd kwijt raakt met rondkijken. In totaal werd het team 18e op de Jumping.

André liep met Jelle een foutloos vast parcours….dacht hij. Toen hij Jelle uitbundig stond te belonen, keek hij nog eens om en zag het latje van de laatste sprong op de grond liggen. Shit! Maar toch een brave hond, want als baas kun je dit soort fouten vaak voorkomen. Jelle zag namelijk dat André inhield bij die laatste sprong (daar ben je immers klaar). Hierdoor hielp Jelle echter ook iets in en tikte het latje. Dat is dus die wedstrijdervaring die je moet opdoen: doorlopen, dan doet je hond het ook. Totaal deed ons team het best goed: 14e op het Vast Parcours.

Na weer de nodige tijd van de zon en het evenement genoten te hebben, begon de estafette. De teamvolgorde mocht je zelf bepalen. Omdat niet alle honden uit ons team elkaar even goed liggen, was de juiste volgorde toch wel belangrijk. Godelieve en Joey begonnen. Ze gingen foutloos en gaven het stokje (de pollepel) door aan Hans en Bengel. Ook die wisten foutloos André en Jelle te bereiken. Jelle stopte echter halverwege de palen om rond te kijken. Was hij afgeleid omdat hij Djilly in het parcours zag? Zocht hij mij? Wie zal het zeggen. André had hem snel weer op het goede spoor en bereikte Chantal. Die vloog met Djilly het laatste stukje. Op dit onderdeel werden we 10e. In totaal werden we ook 10e. Dit resultaat is nog beter dan het al klinkt. In deze wedstrijd deden namelijk verschillende klasses door elkaar mee. Ons team loopt geheel in de A-klasse (de laagste), terwijl er veel honden uit de B-klasse meededen. Daar hebben we er dus ook heel wat van verslagen!

Na afloop werd het hele tentenkamp weer ingepakt, alles werd weer in de auto's gestouwd en de terugweg werd aanvaard. Ergens op de terugweg zijn we gestopt bij een wegrestaurant. Met zeven honden gingen we vervolgens met de trap of lift omhoog, over een loopbrug over de snelweg, met de trap of lift naar beneden, door het restaurant, naar het terras. Daar vonden we een tafel waar we niemand tot last waren. In twee etappes werd eten gehaald (de ene helft haalde eten, terwijl de andere helft op de honden lette). De honden waren moe en lieten dus een voorbeeldige restaurantoefening zien (ze lagen allemaal half of helemaal te slapen). Binnen zaten enkele oudjes, die hun ogen niet van de honden af konden houden. Blijkbaar hadden ze nog nooit zoveel honden bij elkaar op een terrasje gezien. We trokken ons er niets van aan en lieten ons het eten goed smaken. Daarna gingen we weer terug naar de auto's via de enge loopbrug (althans dat vonden enkele honden). De laatste kilometers naar huis werden afgelegd en om 21.00 uur waren we weer thuis. Knalrood verbrand, moe, maar een ervaring rijker. Het was een heerlijke dag!


Resultaat André met Jelle:

Onderdeel

Plaatsing Tijd Tijdfout W F

Jumping

86 42:32 7:32 0 2

Vast parcours

62 55:53 10:53 0 1

.

. . . .

Team-uitslag

Jumping Vast parcours Estafette Totaal

.

18e 14e 10e 10e


Laatst gewijzigd op:

frames