06-12-03: Eerste G&G1-wedstrijd van Sicco: Grote Prijs Hans Baretta G&G1

De eerste wedstrijdervaring is binnen, voor zowel hond als baas! Op de zaterdag op de Winner deden Thea en Sicco mee met de grote Prijs Hans Baretta G&G1. Vooraf was duidelijk dat een zo jonge, onervaren hond met een niet zo'n stabiel volgbeeld geen kans heeft op de eindoverwinning. De eerste drie van de zaterdagwedstrijd en de eerste drie van de zondag mochten op zondag om de overall-eer strijden. Voor Thea en Sicco was het motto meer: het gaat om het meedoen. Vooraf had Thea dan ook geen zenuwen. Op de dag zelf liepen er echter zulke goede combinaties rond, dat ze toch wel wat spanning ging voelen. Niet zozeer welke klassering ze zouden halen, die zou niet hoog zijn. Maar je wilt toch ook niet af gaan, dus het moet wel ergens op lijken. En als je dan alleen goeie ziet, dan denk je "oeps, als we er maar niet te negatief bij afsteken".

De gezamelijke oefeningen gingen goed. Sicco had wel wat (teveel) belangstelling voor al die vreemde honden, maar dat liep niet de spuigaten uit. Hij bleef keurig 3 minuten als een blok liggen, terwijl de baasjes in een nis verdwenen. Geen volle bak, want hij ging wat traag liggen. Maar voor zo'n jonge hond toch prachtig stabiel!

Bij het individuele gedeelte had Thea startnummer 5. Het volgen ging, zoals verwacht, rommelig, wijd en slordig. Het aangelijnd volgen nog wat wijder en Sicco werd enkele keren door omstanders afgeleid. Toch werd dit nog als voldoende beoordeeld en dat viel Thea mee. Staan en betasten en gebit gingen prima, geen idee waar die punt aftrek voor het betasten voor is (wellicht wat gedrukt?). Bij het vak ging het komen op bevel beter dan tijdens het examen. Door het gladde tapijt kon Sicco minder vaart maken, waardoor hij minder hard aan kwam rennen. Bij het afremmen schoof hij pardoes tegen Thea's benen tot stilstand en zat hij dus prachtig voor. Toen kwam de terug-plaats, zijn ster-onderdeel. Helaas, hij speerde terug, maar ging vervolgens niet liggen. Een eerste commando Af ging in het rumoer verloren, zodat Thea een tweede commando nodig had om hem te laten liggen. Ook kwam hij uit zichzelf weer overeind (dat doet hij anders nooit...). De omstanders hielden hun adem in bij deze oefening, want ze dachten dat hij terug wilde rennen naar Thea. Maar zij kent zijn nukken en wist dat hij meer stond uit te dagen "waar blijf je nou met je speeltje?" Hij dacht niet aan terugkomen.
Het apporteren ging goed, maar Sicco sprong te vroeg in. Verder zat hij, zoals gebruikelijk, te ver van Thea af. Hij kwam het blok echter in n streep terugbrengen (bij het examen maakte hij eerst een feestrondje).
Uiteindelijk werden Thea en Sicco 13e van de 16 combinaties. In het overall-klassement over de zaterdag en zondag heen werden ze 20-ste van de totaal 30 combinaties die meededen. Al met al helemaal geen slecht resultaat. We weten nu ook dat Sicco in dergelijke omstandigheden nauwelijks onder de indruk is en gewoon doet wat hij doen moet. Wat een kanjer is hij toch! Zoals hij relaxed rondliep, rustig in zijn bench ging liggen en alles over zich heen liet komen. Geweldig!

Het toeval speelde ook nog een heel belangrijke rol. We waren gaan shoppen en eten. Daarna gingen we even terug naar Sicco, die we in zijn bench hadden achtergelaten. Daar troffen we wat clubgenoten aan, die er met hun inkopen waren neergestreken (we hadden veel supporters van onze club!). Even babbelen en toen zag Thea een uitslagenbord, dus daar liep ze heen. Ze bekeek de uitslagen en kwam nog een andere kandidaat tegen, waar ze even mee kletste. Toen zag ze ineens dat alle kandidaten weer de ring in gingen. Er ging dus blijkbaar nog iets gebeuren! Zij dus als een speer terug naar de bench, hond meegegrist, startnummer mee, en op een holletje weer naar de ingang van de ring. Toen bleek er dus een prijsuitreiking te zijn! Iedereen kreeg een soort diploma als bewijs van deelname, een cijferlijst en een presentje (een klokje). Dat werd allemaal uitgereikt door Hans Baretta, waar de prijs naar vernoemd is. Stomtoevallig waren we dus in de buurt en kon Thea op tijd in de ring verschijnen! Toeval...bestaat dat...? Een clubgenoot zei later dat het gebruikelijk is dat er een prijsuitreiking is, maar als het je eerste wedstrijd is, weet je dat niet. Bovendien dachten we dat de prijsuitreiking pas op zondagmiddag, na de finale zou zijn. Nou ja, eind goed al goed!

Wedstrijd-puntenlijst Sicco

Oefening

Co f-
ficient
P. v.d. Meulengraaf
Punten - Totaal
H. de Vries
Punten - Totaal
Dagtotaal

Gedrag t.o.v. andere honden

1 9           -       9 9,5       -       9,5 9,25

Staan en betasten

2 9           -       18 9           -       18 18

Gebit tonen

1 10         -       10 10         -       10 10

3 Minuten liggen

3 9,5       -       28,5 9           -       27 27,75

Volgen aan de lijn

3 6,5       -       19,5 7           -       21 20,25

Los volgen

4 6,5       -       26 5,5       -       22 24

Komen op bevel

3 9,5       -       28,5 8           -       24 26,25

Terug plaats

2 6           -       12 7,5       -       15 13,5

Vlak apport

2 6           -       12 7           -       14 13

Omgang baas / hond

1 10         -       10 10         -       10 10

Totaal

220

173,5          

170,5          

172

Begeleiding in de ring: Dirk Belder


Laatst gewijzigd op:

frames