Over mij

Mijn naam is Thea van Niekerk en ik ben geboren in Den Haag in 1961. Voor mijn studie verhuisde ik naar Wageningen, waar ik aan Wageningen Univerity afgestudeerd ben als Landbouwkundig Ingenieur (Ir). Voor mijn werk verhuisde ik later naar Beekbergen. Toen mijn werk naar de Flevopolder verhuisde, ben ik naar Dronten verhuisd en enige jaren later naar Swifterbant. Ik werk als onderzoeker Welzijn en Legpluimveehouderij.

In 1988 kocht ik mijn eerste hond. Al jaren was dit een grote wens, maar de omstandigheden waren er nog niet rijp voor. Na de eerste hond kwam er snel een tweede. Beide waren Groenendaelers, het ras waar ik ooit mijn hart aan kwijt geraakt ben. Dit gebeurde toen ik nog bij mijn ouders woonde. Onderaan de flat zag ik op een dag een hond staan, die daar blijkbaar op zijn baas wachtte. De uitstraling van deze hond, zijn trotse houding, het diepe glanzende zwart en de prachtige halflange vacht vond ik zo fantastisch, dat de hondenboeken er snel bij kwamen om te zien wat voor ras dit eigenlijk was. De interesse voor de Groenendaeler was geboren. Op het uiterlijk een hond kiezen is fout. De jaren daarna werd echter veel over het ras gelezen en wat ik erover las sprak me aan. Dat de keuze goed is, blijkt wel uit het feit dat ik nooit van mijn keuze ben afgeweken. Hoewel... een klein vlinderhondje erbij zou best geinig zijn...

Ik heb jarenlang hondentraining gegeven (gehoorzaamheid, puppycursussen). Het begon in 1991 bij de Dierenbescherming. Na mijn verhuizing naar de Flevopolder kwam ik bij de HSVD, waar ik vele nevenfuncties had, waaronder de cursuscoordinatie en het clubblad. Hierna heb ik bij meer verenigingen les gegeven, maar ben in 2015 gestopt, omdat ik er geen motivatie meer voor had.
In 2006 ben ik bij de NVBH-Kringgroep Randmeren gekomen en heb daar tevens de secretaris-functie vervuld. Ik kwam daar om te speuren, maar ik kwam er in aanraking met IPO. Dat bleek veel leuker en minder agressief dan ik gedacht had, dus al snel was ik ook in deze sport actief, zelfs als pakwerker. In 2012 ben ik overgestapt naar NVBH-Kringgroep Limbra, waar ik naast het speuren ook actief werd in het reddingshondenwerk. In 2013 ben ik ook bij 't Haartje in Amersfoort gaan trainen, waar ik het KNPV-zoekhonden programma leerde kennen. Ik heb met 2 honden het KNPV-basiscertificaat zoekhonden behaald, maar helaas kon ik door wijziging in trainingstijden hierin niet verder.

Binnen de NVBH (Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden) ben ik actief als hoofd redactie van het clubblad. Daarnaast doe ik de ledenadministratie.

Zelf ben ik met mijn honden op vele vlakken actief: Obedience (voorheen G&G geheten, inclusief wedstrijden), agility, IPO, speuren (sport-, praktijkspeuren, reddingshond, KNPV-zoekhonden) en ook showen en fokken. Alle honden worden door mij opgeleid in die disciplines, waarvoor ze geschikt zijn. Mijn ex heeft voorheen de honden opgeleid in agility, maar de jongere garde, Ace, Pella en Ellis, worden door mij opgeleid. Met Ace en Pella loop ik wedstrijden agility, met Pella loop ik ook Obedience.

Behalve de liefde voor honden heb ik met veel dieren iets. Bij mijn ouders thuis had ik al allerlei vogels, hamsters, konijnen en cavia's. Toen de Groenendaelers er al waren, is er een raskat, een echte Maine Coon, bijgekomen en later nog meer van dat ras (ik heb er nu drie).

Behalve dieren heb ik veel hobbies. Ik sport graag, waarbij vooral de duursporten (hardlopen) mijn favorieten zijn. Door blessures komt dat er niet meer van en houd ik het dus alleen bij een wekelijks fitnesslesje. Ik heb 12 jaar volleybal gespeeld. Tekenen is ook een grote hobby, hoewel er de laatste jaren de tijd wat voor ontbreekt. Ook voor de tuin, waar ik graag wat in rondprutst en wat erg rustgevend is naast een druk bestaan, ontbreekt me vaak de tijd. Fotograferen is ook een grote hobbie van me. Ik mag graag de honden en katten op de foto zetten, liefst in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Daar zie ik dan meer mooie dingen, waarvan ik dan probeer een mooie foto te maken. Ook maak ik regelmatig foto's van (honden)evenementen.frames