Alledag katten 2008

Inhoud:

Hartproblemen Timber

In het voorjaar ontdekte de dierenarts bij de jaarlijkse entingen dat Timber wel een erg hoge hartslag had. Natuurlijk zijn katten op een spreekuur gestrest en hebben een hoge hartslag, maar 250 is wel een beetje overdreven… Dus toch maar een nieuwe afspraak gemaakt om de zaak te laten controleren. Er werd een echo gemaakt, waaruit bleek dat Timber een hartafwijking heeft, die veel bij Maine Coons voorkomt: HCM. HCM staat voor Hypertrophic Cardiomyopathy. Bij deze aandoening verdikt de hartwand steeds meer. Doordat dit naar binnen gebeurt, wordt de inhoud van het hart steeds kleiner. uiteindelijk kan het hart het niet meer aan om het bloed rond te pompen en stikt de kat door vocht achter de longen.

Bij Timber zag het er zo uit:

Timber krijgt nu twee verschillende medicijnen (Atenolol en Fortekor). Na 3 maanden moest hij weer op controle komen. De situatie bleek verbeterd, de verdikking was afgenomen en de hartslag was naar omstandigheden normaal. Gelukkig is hij erg makkelijk met medicijnen, want hij zal ze zijn hele leven moeten slikken.

Omdat dit vaak een erfelijke afwijking betreft, heb ik de fokster ingelicht. Die reageerde erg goed. Veel fokkers reageren door de problemen te ontkennen. Zij deed dat niet. Ze kon natuurlijk niets aan de situatie veranderen, maar ze nam haar verantwoordelijkheid zoals het hoort. Ondanks haar zorgvuldig uitgestippelde fokbeleid was er toch iets misgegaan. Ze vroeg me om op haar kosten bloedonderzoek te laten doen bij Timber om uit te zoeken of hij inderdaad een erfelijke vorm van HCM had. Dat heb ik gedaan en het blijkt dat Timber drager is van HCM2. Nazoekwerk van de fokker leert dat dit via zijn vader gekomen moet zijn. Inmiddels zijn alle eigenaren van Timber's broertjes en zusjes ingelicht. Een zusje van hem zit nog bij de fokker. Gelukkig is zij negatief getest op het gen, zodat er met haar wel gefokt kan worden.
Wat mij betreft: ik zou zo weer een kat van deze fokster nemen, ze is op een goede en eerlijke manier met het ras bezig. Dieren zijn geen machines, er kan altijd iets fout gaan. Dat kun je geen enkele fokker kwalijk nemen. Maar als het dan mis gaat moetten ze hun verantwoordelijkheid nemen, de zaak uitzoeken en war nodig maatregelen treffen. Dat heeft deze fokster gedaan, dus niets dan lof.

Top

Gebit Tessy

Bij dezelfde ent-controle, waarbij bij Timber zijn hartproblemen ontdekt werden, kwam naar voren dat Tessy 4 verrotte kiezen had. Die konden er alleen operatief uit. Tja, moet je zo'n oude kat nog opereren? Ik vond van wel, ze is nog erg kwiek. Dus moest ze helemaal gekeurd worden en haar bloed werd onderzocht om te zien of ze de operatie aan zou kunnen. Ze bleek kerngezond, dus ging ze onder het mes. Toen ze weer thuis kwam mocht ik haar eerst nog even geen eten geven. Hierna moest ik haar een paar dagen gekookte vis en gekookte kipfilet geven. Dit is zacht, maar het is niet papperig. Papperig spul zou in de gaten gaan zitten, waar de kiezen gezeten hadden.

Nou, madam had dus HONGER! Toen ik, in haar beleving eindelijk, met wat eetbaars aan kwam verslond ze het alsof ze in geen weken gegeten had. Ze was het er ook helemaal mee eens om vis en kip te eten, ze vond het heerlijk. Ik had ook pijnstillers mee, die heb ik haar enkele dagen gegeven. In die tijd en erna was ze eigenlijk prima te pas. Ik heb geen enkel teken van pijn gezien en ze is volledig hersteld.

Top

Laatst gewijzigd op:

frames