Alledag katten 2004

Top

Timber en Tessy in (en uit) pension (15-08-04)

Zoals gebruikelijk in vakantietijd, gaan onze beesten in pension. Altijd hetzelfde pension, want daar zorgen ze prima voor onze meute en we krijgen ze altijd prima gezond weer terug. Timber was er al eens geweest toe wij op wintersport gingen, dus het was niet geheel nieuw. Zo reageerde hij wel, want toen hij uit de reismand liep, keek hij eerst zo van "waar ben ik in hemelsnaam beland?". Tessy liep meteen door het luikje naar de buitenren.
Toen wij drie weken later het spul weer ophaalden lag Tessy heerlijk op een plankje. Timber lag uitgestrekt op de stenen vloer. Het was erg warm, dus daar kon ik me wel wat bij voorstellen. Tessy bleef stijf liggen toen ik binnenkwam en ik kon haar zo oppakken en in de reismand doen. Timber had daar duidelijk geen zin in en ging ervandoor naar de buitenren. Tessy had hetzelfde gewicht, maar Timber was iets afgevallen. Wellicht is hij druk geweest met de andere katten? Er liepen nog twee heilige Birmanen en twee Persische katten in hetzelfde hok rond. Die Birmanen zitten er altijd als onze kattten er ook zitten. Het zijn echte stamgasten. Dat is wel prettig, omdat de katten elkaar dan kennen en minder stress ervaren (denk ik).
Bij dit pension worden de dieren niet geborsteld. Wil je dat toch, dan moet je maar naar een ander toe. Tessy en de honden hebben na 3 weken nooit klitten en een borstelbeurt is dus niet echt nodig. Timber zat echter onder de klitten. Hij had twee grote en een kleintje in zijn baard en nog een grote in zijn broek. Dat heeft flink wat moeite gekost om die er weer uit te krijgen en het is ook deels met de schaar gebeurd. Jammer van zijn broek en baard, maar anders doe je het mannetje teveel pijn. Thuis heeft hij minder klitneiging en bovendien hou ik het goed bij. Dit is echter wel een punt van aandacht voor volgende keren pension. Wellicht wordt het toch nog een keer een ander pension?

Thuis hadden de beesten de eerste paar dagen tijd nodig om weer in het ritme te komen. Tessy is niet zo'n knuffelpoes, maar Timber is waarschijnlijk wel wat aandacht tekort gekomen in het pension. Hij genoot er in ieder geval driedubbel van om weer aangehaald te worden.

Top

Timber en water (10-04-04)

Zodra Thea 's morgens opstaat, tippelt Timber met haar mee naar de badkamer. Daar gaat hij direct in de wastafel liggen. Luid snorremd geeft hij dan te kennen het allemaal reuze gezellig te vinden. Hij combineert deze hobby met een andere: alles naar beneden gooien. Al liggend in de wastafel kan hij namelijk met zijn poot van alles van het plankje erboven naar beneden halen. Lekker hengelen en hup daar valt een borstel. Dat is nog niet zo erg, maar een deo in een glazen flesje is minder. Je moet dus goed opletten met hem en hem er op tijd uitvissen, anders worden het scherven!
Laatst dacht Thea eens slim te zijn en hem af te leiden. Terwijl hij zo genoeglijk in de wastafel lag, zette ze de kraan met een heel klein straaltje water aan. Denk nu niet dat Timber als een speer uit de wastafel verdween. Nee hoor, hij bleef heerlijk liggen en werd volkomen gebiologeerd door het water. Hij begon de straal met zijn poot te bewerken en met zijn snuit. Al snel was hij flink nat, maar het leek wel of hij het niet eens door had. Heerlijk spetterend vermaakte hij zich kostelijk. Poten, staart, kop en een oor waren na enige tijd volkomen doorweekt, maar dat deed hem niks. Als een echte Maine Coon vindt hij water helemaal geweldig.

Top

Timber leert (dwingt) ons opruimen... (10-03-04)

Timber heeft weer een nieuwe manie: alles wat los zit van de tafel gooien, of van het aanrecht, of het bureau, of de vensterbank. Kortom, alles gaat naar beneden. Dat doet hij overdag, maar ook veel 's nachts. Dan liggen we net in bed en dan hoor je beneden weer van alles kletteren. De volgende ochtend neem je dan de schade op. Meestal alleen papier en pennen die op de grond liggen, maar laatst had hij het mobieltje van Thea gekieperd. Gelukkig is dat er een van ouderwetse degelijkheid, met een beschermend hoesje, dus die deed het nog. Verder kiepert hij bakjes, dekseltjes, doosjes en gisteren ook de snijplank (daarvan ging hij wel even op de loop, want dat ding kletterde op de plavuizen en dat maakte een oorverdovende knal).
Eén speciale plant is ook altijd de klos. Opzij zetten heeft geen zin, want dan schuift Timber mee opzij. Afgelopen vrijdag hebben Thea en de hulp hier nog smakelijk om gelachen. Thea zag dat de plant op scherp stond. Timber lag languit in de vensterbank en drukte met zijn rug tegen de pot. Ach, dacht Thea, dan zet ik die pot maar wat meer opzij, dan heeft Timber de hele vensterbank om in te liggen. Dat was dus niet de bedoeling. Timber schoof braaf op. De plant in het hoekje van de vensterbank, hij ook. Opgepropt zat hij achter de pot. Tja, dat werkt niet, dan de plant maar iets terug. En hup, daar schoof Timber mee. Maar ja, dat betekent dus dat die plant niet veilig is op de vensterbank. Dus: of plant weg of accepteren dat hij af en toe (regelmatig...) om gaat. Aangezien de plant moeilijk op een andere plek kon, heeft Thea hem maar weer op zijn oorspronkelijke plek op de vensterbank gezet, want als hij dan valt, valt hij in de hondenmand en is de pot nog heel. En nu maar hopen dat Timber dat kunstje niet flikt als er een hond in de mand ligt...

Later zat Thea te bedenken dat ze in Canada "Timber" roepen als ze een boom omzagen en je moet uitkijken voor vallende bomen... Dat hadden we eerder moeten bedenken...!

Top

Voedertijd (24-02-04)

Timber is een vreemd wezen. Een beetje kat geeft de voorkeur aan blikvoer. Hij niet, hij is gek op zijn brokjes en eet wat minder het blikvoer. Met vissmaak vindt hij wel aardig, maar met rund eet hij niet of nauwelijks. Zakjes met brokjes in gelei vindt hij wel weer lekker, maar ook weer niet teveel. De brokjes van Tessy zijn natuurlijk het allerlekkerste!
Tessy vindt alles lekker, maar vooral blikvoer en die zakjes met brokjes in gelei. Daar kan ze zich tonnetje-rond aan eten als je haar haar gang laat gaan. Brokjes komen bij haar op de tweede plaats, maar ook die gaan goed naar binnen. Zij heeft echter brokjes voor een oudere kat, terwijl Timber nog op zijn kittenbrokjes zit. Hoe zorg je ervoor dat ze beiden genoeg te eten krijgen en ook nog van de goede samenstelling. En hoe zorg je ervoor dat de honden dat dan niet opeten...
Voordat de honden 's morgens hun eerste rondje krijgen, krijgt Tessy een bakje brokjes. Dat staat dan op de vaatwasser. Timber krijgt een bakje brokjes in de studeerkamer. Deur dicht, dus ze kunnen niet bij elkaar jatten. Als de honden terug komen, krijgen die eten in de garage. Timber wordt bevrijd uit "zijn" kamertje (hij ligt meestal rustig op een stoel of zo) en de voerbakjes verdwijnen in de kast. Om ongeveer 18.00 uur krijgen de katten hun tweede portie brokjes. Thea staat dan eten te koken en kan een oogje in het zeil houden. Tessy krijgt dan haar bakje op de vaatwasser en Timber gewoon op de grond in de keuken. De honden weten dat ze er niet aan mogen komen en doen dat ook niet (als je ze tenminste niet al te lang alleen met de voerbakjes laat). Meestal is Timber als eerste klaar en gaat dan zitten loeren op het eten van Tessy. Als ze beiden uitgegeten zijn, verdwijnen de bakjes weer in de kast. 's Avonds laat krijgen de katten voor de derde keer eten. De honden gaan dan voor de laatste wandeling uit en krijgen daarna eten. Terwijl die staan te eten in de garage, krijgen de katten een bakje blikvoer. Tessy eet dat altijd volledig leeg. Timber laat nog wel eens wat staan. Is het weinig, dan mag Tessy het opeten, is het teveel, dan gaat het terug de koelkast in.
Het is even regelen, maar dan krijgt iedereen waar hij recht op heeft!

Top

Timber de inbreker (24-02-04)

Timber is zoals gezegd gek op de brokjes van Tessy. Die zijn echter voor katten van 10 jaar en ouder, dus die krijgt hij voorlopig nog niet. Daar is hij het niet mee eens, dus hij probeert regelmatig wat te snaaien. Dan zit hij op de loer als Tessy aan het eten is. Als ze wegloopt voordat de bak leeg is én dat mensenvolk let even niet goed op, dan slaat hij zijn slag. Maar dat is niet zo vaak, dus zint hij op andere manieren om aan dat lekkere voer te komen. Ondertussen heeft hij ontdekt, dat de voorraad in een grote Tupperware-trommel zit. Goed luchtdicht afgesloten, dan blijft het langer goed. Laatst had Thea de deksel er echter niet helemaal goed op gedaan en toen sloeg Timber zijn slag. André trof hem aan, middenin de trommel, al smullend van zijn feestmaal. Buikje rond, meneer tevreden.
Blijkbaar smaakte deze duik in de trommel naar meer. Timber heeft het nu in zijn kop gezet dat die deksel er dus af kan! Vandaag zat hij, terwijl wij aan het eten waren, die trommel flink te bewerken. Knaag-knaag aan de deksel, duw-duw tegen de trommel. Honger? Hij had net gegeten, dus gewoon lekkere trek! Ondertussen wordt zijn gedrag steeds vastberadener en heeft de trommel er zichtbaar van te lijden. We zullen dus naar een andere opslagplaats voor dat voer moeten, want de trommel houdt het niet zo lang meer...

Top

Pestkopje (07-02-04)

Timber is een heerlijk ventje met een zonnig humeur. Bij dat alles heeft hij best wel zijn streken, waar wij nogal eens om moeten lachen. Hij heeft een aantal "standaardgrapjes":


Top

Timber en Sicco (07-02-04)

Het is helaas niet op de foto te krijgen, maar Timber en Sicco spelen regelmatig met elkaar. Kom je echter met de camera, dan stopt het meteen. Dus geen foto, maar wel veel plezier. Timber hing gisteren met zijn voorpootjes om de nek van Sicco. Daar zit een flinke kraag omheen, dus Sicco merkt er weinig van. Timber kan heerlijk in die kraag happen. Dan draait even later het spelletje om en ligt Timber op zijn rug, terwijl Sicco hem in zijn pootjes hapt. Dat laat Timber niet op zich zitten, dus mept hij op zijn beurt weer naar de snuit van de hond. Sicco is natuurlijk veel groter dan Timber en met zijn grote bek met spierwitte tanden ziet het er nog wel eens uit alsof je een kat met slechts één of twee pootjes over houdt. Maar dat is echt niet zo. Alles gaat heel beheerst, zonder dat er een deukje in de een of ander ontstaat.
Soms, als Timber een gekke bui heeft, sjeest hij met een noodgang langs een van de honden en doet een schijnuitval. De honden vinden dat best. Als Timber een race-bui heeft, tippelt Sicco hem nog wel eens na, hij vindt het wel een leuk spelletje om Timber te blijven volgen. Timber neemt dan vaak de gekste wegen. Zit je op de bank, vliegt er ineens een kat voor je ogen langs! Van de armleuning voor je langs naar de rugleuning, ZOEFF. Ach ja, het is jong en het wil wat zullen we maar zeggen.

Top

Arme Tessy (06-02-04)

Normaal maakt André voor of na het avondeten de kattenbakken schoon. Af en toe is het ritme echter anders, als we bijvoorbeeld op die tijd niet thuis zijn geweest. Zo kwam het dat André laatst zo rond 12 uur 's nachts de bakken ging verschonen. We waren druk in gesprek over iets, dus André trekt gedachteloos de kap van een vand e kattenbakken af. Onder luid protest vloog Tessy er vandoor... Zat ze net even lekker te poepen, werd ze ruw in haar actie verstoord. Al mopperend sjouwde ze nog een heel eind door het huis heen. Ze moppert wel vaker, maar deze keer vonden we wel dat ze gelijk had!

Top

Timber voor het eerst in pension (31-12-03)

Van 19 tot 29 december is Timber voor het eerst naar een dierenpension geweest. Zoals gebruikelijk in deze periode gingen we op wintersport en dan gaat het beestenspul altijd in pension. Veilig en goed verzorgd, dus je gaat met een gerust hart op vakantie. We brengen al meer dan 10 jaar onze honden naar dit pension en sinds een jaar of 6 ook de poes. Die heeft het er altijd erg naar haar zin. Hoe Timber het zou vinden wisten we natuurlijk niet, maar hij is niet snel onder de indruk en vindt veel dingen leuk. We dachten dus dat hij het er wel zou redden.
Op 19 december bracht Thea het beestenspul weg. In de auto is Timber altijd erg rustig, Tessy miauwt dan wel wat. In het pension zette Thea de manden in de kattenruimte en deed de deurtjes open. Het gebouwtje is vrij klein en je komt binnen in een voorruimte. Daarvan doet de pensionhouder eerst de deur goed dicht. Dan kun je op aanwijzing van de pensionhoudereen van de drie kattenverblijven openen en inlopen. Dat gaat op aanwijzing van de pesnionhouder, omdat hij weet welke katten het beste bij elkaar passen (de meeste katten zijn "stamgasten"). Vervolgens gaat daarvan de deur dicht en dan open je de manden.
Tessy kent het pension goed dus die liep meteen doelbewust naar haar favoriete plekje: het buitenrennetje. Timber had iets meer tijd nodig om zijn reismand uit te komen, maar dat ging toch ook snel. Nieuwsgierig begon hij rond te lopen en overal te kijken en te snuffelen. Staart omhoog, dus dat ging wel goed. Thea ging met een gerust gevoel naar huis. Die zou het wel redden.
Op 29 december gingen we samen het spul weer ophalen. Gewapend met de manden stapte Thea het kattenverblijf in. Tessy lag in een mandje bovenop een stellage. "Ik lig hier goed en ik blijf hier" was haar houding, maar dat heeft ze altijd in het pension. Thea plukte haar uit de mand en deed haar in de reismand. Timber had ze nog niet gezien, maar hij had de stemmen blijkbaar herkend, want hij kwam uit het buitenrennetje aanlopen. Staart omhoog, snor-machine op volle kracht. Hij leek wel weer gegroeid! Ook hij ging de mand in. De pensionhouder was erg te spreken over Timber. Hij vond hem erg vriendelijk. Timber had volgens hem overal een feest van gemaakt. Altijd leuk als je hoort dat ze je dieren waarderen. We hadden het ook eigenlijk niet anders verwacht, want ook thuis is Timber een vrolijke Frans.
Thuis was Timber de uit-knop van zijn snor-machine duidelijk kwijt, want hij hield niet meer op. De rest van de dag werden we vergezeld van een onophoudelijk geronk. Normaal gesproken is die uit-knop ook al lastig te vinden, maar nu was het nog extremer en het volume stond ook wat harder dan normaal. Na de eerste dag had hij zijn gewone snor-ritme weer gevonden en nu is het weer alsof ze nooit zijn weggeweest.

Top

Laatst gewijzigd op: