pE Kamp. Kalish Marajuyo, NJK'08
G&G-2, VZH, SpH-2, RH-Sp G, RH-V G, KNPV Basis Speurhonden (Met lof), KNPV Speurhond A (Met Lof), Ag-3
CSAU, TAN Champ.exc.+
Sa, So

Kalish

Kalish, 6 jaar oud
Kalish kwam de gelederen versterken, toen de poging om met Dasha een nestje te fokken aanvankelijk mislukte. Het was onzeker of een volgende poging voor een nestje met Dasha wel zou lukken, dus zo was "plan B" al een eindje op de rit.

Kalish, 21 maanden oud

Mijn oog viel al snel op het geplande nestje van Willem en Marijke met Tique. Ik kende die van de G&G-wedstrijden en ook de moeder van Tique (Reiko). Die spraken me aan. In combinatie met de Franse reu die gebruikt was leek dit een zeer veelbelovende combinatie: beide ouders hebben een stabiel karakter en in beide zit de nodige werklust. Kalish's vader wordt in Frankrijk in de ringsport gebruikt. Ook op showgebied staat hij zijn mannetje, dus wat wil je nog meer.

De afspraak was snel gemaakt en toen was het wachten op hoeveel puppies er geboren zouden worden. Dat wachten was wat korter dan vewacht, want de puppen werden 5 dagen te vroeg geboren. Kalish werd als laatste van 7 puppen geboren op 22 juli 2007 om 0.58 uur.

Aanvankelijk viel mijn oog niet direct op Kalish, maar naarmate de pups ouder werden, kwam Kalish steeds meer in beeld. De naam heb ik niet zelf verzonnen. Ik vond hem echter wel zo leuk dat ik besloot om deze naam ook als roepnaam te houden. Wat het betekent is niet zo duidelijk. Ergens op internet vond ik de betekenis "rozenknop" hetgeen zou betekenen dat er nog heel wat moois te ontluiken staat...

Kalish tijdens haar eerste G&G-wedstrijd
(foto: Leen Vroegop)

Kalish

Dat klopt qua uiterlijk zeker. Kalish is uitgegroeid tot een prachtig teefje, dat het op de show goed doet. In 2008 werd ze Nederlands Jeugd Kampioen en in 2010 definitief Nederlands Kampioen.
Qua karakter is het een toppertje. In eerste instantie lijkt ze een heel rustig, stil hondje, maar ze heeft zeker de nodige pit en dat laat ze in het werken goed zien. Daarbij is het een erg vriendelijke hond, die nooit ruzie heeft met andere honden. Ook naar mensen is ze erg lief, hoewel ze aanvankelijk wel wat gereserveerd kan zijn. Met haar 58 cm schofthoogte is Kalish klein van stuk. Ze is ook niet bijzonder sterk. Doordat ze in trainingen een aantal keren (met de beste bedoelingen) onder de voet gelopen is door andere honden, werd ze daar wat onzeker door. Toen Auke en Ace haar vervolgens ook nog eens als een konijn gingen opjagen en platleggen, liep ze hier bijna een trauma aan op. Ik heb daar een einde aan gemaakt en sinds Auke weg was, kon Kalish het ook beter bolwerken. Ze begon weer aan zelfvertrouwen te winnen, maar een held is ze nooit geworden. Ze moet het hebben van haar enorme werkdrift, niet van haar moed.

Kalish tijdens IPO-training
(foto: Leen Vroegop)

Met speels gemak haalde Kalish haar G&GB-diploma in de wedstrijden en scoorde daar ook direct prijzen. Het duurde wat langer om het G&G1-diploma te bemachtigen, omdat Kalish door een aantal slechte ervaringen wat angstig naar andere honden was geworden en dus de blijf-oefeningen niet durfde uit te voeren. Dit ging langzaamaan wel wat beter, maar het is en blijft een probleem. Desondanks haalde ze in haar eerste G&G2-wedstrijd direct het diploma. Uiteindelijk ligt een G&G3-diploma zeker tot haar mogelijkheden, maar ze is hiervoor al vele malen gezakt, omdat ze onder de indruk is van het terrein, de situatie of wat dan ook. Of ze het nog ooit gaat halen weet ik niet, maar we hebben nog genoeg tijd.

Gezien haar voorouders heb ik gekeken of er wellicht een IPO-diplomaatje in zat. Met groot gemak haalde ze haar VZH-diploma. In Frankrijk haalde ze de CSAU en TAN test en een jaar later zelfs de Tan Championnat met een excellent +!. Deze laatste is een schot- en verdedigingstest. Kalish was totaal niet onder de indruk van schieten en liet zich bij de verdedigingstest niet intimideren door de pakwerker. Ook de gedragstest van de NVBH kwam ze met een Sociaal+ doorheen. In het manwerk heeft ze een rustige, volle, maar niet zo harde beet. Helaas blijkt ze niet voldoende hardheid te hebben. Nadat er tweemaal op haar poot gestaan was, kregen we het enthousiasme onvoldoende bij haar terug. Later bleek ze bij een andere pakwerker wel weer vertrouwen te hebben, maar toen had ze ondertussen teveel last van ED, zoat ik het niet verantworod vond om haar nog verder IPO te laten doen.
Ik heb daarom maar besloten om alleen met het speuren verder te gaan. Kalish heeft een superneus en speurt met veel gedrevenheid, maar laat zich ook vrij gemakkelijk afleiden door wildgeurtjes. Toch heeft ze ondertussenhaar Speurhond-1 diploma. Inmiddels heb ik ook kennisgemaakt met IRO-reddingshondenwerk en het KNPV-zoekhondenprogramma. Beide is Kalish op haar lijf geschreven. Inmiddels heeft ze haar Reddingshonden-Geschiktheid-Speuren op zak.

Kalish in mei 2009

Mijn ex is begin 2009 met haar gestart in het wedstrijdcircuit van de agility. Na twee wedstrijden promoveerde ze al naar de B1 en ook daarin presteerde ze zo goed dat ze de competitie won! In 2010 is ze in de B2 op de 7e plaats geëindigd en is dus gepromoveerd naar de C-klasse. In 2011 is ze daar geeindigd op een keurige 56e plaats, ruim voldoende om op het hoogste niveau te mogen blijven lopen. In 2012 werd ze zomaar derde tijdens het Nederlands Kampioenschap. Een toppertje dus! Helaas bleek in 2010 dat Kalish ED heeft. Met goedkeuring van de orthopeed heeft ze tot 2014 nog zeer succesvol agility gelopen, maar toen kreeg ze last van haar ellebogen. Ze is weer ondezocht en daarna is besloten haar agilitycarrière te beeindigen. Heel jammer, maar gelukkig zijn er nog voldoende andere dingen waar Kalish zich mee bezig kan houden.


Laatst gewijzigd op:

frames