21-09-2013: Speurhond 1 examen Dasha

Voor de derde keer ging ik met Dasha op voor Speurhond 1 bij NVBH-Kringgroep Limbra. De velden lagen er prachtig bij, maar dat zegt bij Dasha niet alles. Ze moet haar dag hebben.

Het begon goed, de eerste strek liep ze vrij netjes en ze verwees het voorwerp keurig. Vlakbij de hoek was ze even aan het rommelen, maar de hoek nam ze netjes. De volgende strek begon goed, maar al snel kwam ze in de problemen. Het veld was daat wat rommelig en dan kan Dasha er niet goed wijs uit worden. Ik moest toch wel wat inwerken, de lijn kwam een paar keer strak en gelukkig kwam ze uiteindelijk weer op het spoor. De hoek ging vervolgens goed. Hierna kwam de strek met de verleiding. Dasha ging links de verleiding op, maar ik zag aan haar dat ze door had dat het niet klopte. Na 2 meter stopte ze, kwam terug en ging rechts de verleiding op. Maar ook dar zag ik dat ze het door had, dus ik werkte niet in. Ze kwam terug op het spoor, schudde zich een keer uit, trok een bedenkelijk hoofd en had toen ineens de juiste geur in de neus. En daar gingen we weer verder. Kort hierna verwees ze keruig een voorwerp.

De volgende hoek, strek en hoek gingen goed. Toen kwam ze weer bij het deel met de verleiding. Daar zag ik wat rare sporen naast het spoor lopen. Het leek alsof degene die de verleiding gelopen had, heel dicht langs het werkelijke spoor gegaan was. Maar dat leek me niet mogelijk, dus ik snapte het niet goed. Het was geen konijn... Dashsa raakte op dat stuk aardig de kluts kwijt. Ik zag op een gegeven moment ook niet goed waar het spoor nu wel was, maar dacht toch dat we rechtuit moesten. Uiteindelijk rommelde ze, met wat inwerken van mijn kant, terug op het spoor en gingen we door. Achteraf hoorde ik dat de loper van de verleiding een foutje gemaakt had en dus wel degelijk vlak langs het spoor gelopen was! Dat verklaarde dus veel.

Na het gerommel pakte Dasha de draad goed op, nam de hoek goed en de volgende hoek ook. Dat was haar laatste hoek. "Nu ben je verder dan de laatste keer, nu gaan we het halen", dacht ik. Vervolgens liep Dasha de laatste strek vlot uit, maar liep het laatste voorwerp over. Ze bleef er even bij staan met een bedachtzaam hoofd. Toen had ik direct op haar af moetenlopen, dan was ze vast gaan liggen. Maar ik bleef wachten en ze liep door. Uiteindelijk liep ze wat heen en weer te zoeken en nam daarna keurig het spoor dat de spoorloper had gelopen naar de rand van de wei. Ik riep haar terug en het was klaar. Toen werd het toch nog spannend of ze het gehaald zou hebben. De keurmeester vond het voldoende voor een diploma en gaf haar het minimum vereiste aantal punten van 70. Joepie, geslaagd!

De keurmeester liep de wei uit en gaf me niet de gelegenheid om me af te melden. Zo kwam het dat ik de voorwerpen nog bij me had. Maar dat waren er maar 3, inclusief het laatste voorwerp, dat ik zelf had opgeraapt. Dasha heeft er dus ergens nog een overlopen, maar dat heeft niemand door gehad. Ach, een beetje mazzel ter compensatie van die raare verleiding mag toch wel.

(Keurmeester Henk Gerards)


Laatst gewijzigd op:

frames