21-03-10: G&G-selectiewedstrijd KC Oss

De tweede wedstrijd voor Ace en een nieuwe poging voor Kalish om haar blijf-oefeningen te verbeteren. Dat was wat in Oss op de planning stond. Omdat het best een eind rijden was en ik dus erg lang van huis zou zijn, had ik alle honden maar meegenomen. Dat ging prima, ze hebben lekker in de auto gezeten en zin regelmatig even het bos in geweest.

Met startnummer 2 mocht Ace de spits afbijten. Het volgen om de groep ging goed, hoewel hij wel met een dikke kwispel wel erg veel interesse had voor een van de honden in de rij. De blijf-oefening ging naar omstandigheden goed. Het veld was heel erg drassig en op de plek waar Ace moest liggen stond er bijna water op het veld. Toch bleef hij de hele tijd netjes liggen, op wat snuffels en wat verliggen na.
Kalish deed het minder netjes. Ze bleef weliswaar bij de zit-blijf in zit-positie, maar dat was dankzij een stuk of 5 handgebaren van mij. Bij de af-blijf ging ze wel een keer of 3 met een klein kruipje wat naar voren, ging zitten en weer liggen en stond vervolgens op en liep wat passen alvorens toch maar weer te gaan liggen. Niet goed dus, maar ze is niet helemaal naar me toe gekomen, wat ze vorig seizoen steeds deed, dus ik moet dit maar als een vooruitgang zien.

Ace deed het in zijn ochtendprogramma redelijk goed. Zijn volgwerk in de wedstrijden is niet goed, daar moet hij echt verbeteren. Er werd met los volgen begonnen. Dat was niet echt denderend, maar ik vond het beter dan vorige wedstrijd. Vervolgens kwam het volgen met zit en dat deed hij wel erg netjes. Ik had in het begin nog wel even een extra attentie nodig om het bij het volgen te houden, maar dat heeft de keurmeester niet aangerekend. Staan deed hij op één commando en hij bleef netjes staan toen hij betast werd. Wel liep hij daarna gezellig met de ringmeester mee, dus dat levert dan weer aftrekpuntjes op.
Kalish begon met het los volgen. Dat deed ze slecht, veel snuffelen, niet opletten, kortom niet zoals ze het kan. Ik probeerde haar er nog bij te praten, maar ze liet het er echt bij zitten. Op een gegeven moment was ik het zat. Toen ze na de versnelde pas door liep te snuffelen greep ik haar in de nek. Daar schrok ze flink van en het laatste stukje volgen deed ze super. Het volgen met af ging ook prima en de hoogtesprong ook. Ja ja, madam kan het ook wel!

Het middagprogramma van Ace werd aan het eind van de ochtend gedaan. Het begon met het aangelijnd volgen. Dat ging weer matig, hij was er wel redelijk bij, maar was erg springerig. Bij het hierkomen uit het vak had ik een extra commando Hier nodig. Het kan zijn dat Ace mij niet goed gehoord had, want het terrein van de KC Oss ligt naast een motorcross circuit en er waren die dag races met bijbehorend kabaal. Het terug-plaats ging aardig goed, hoewel hij op commando niet direct helemaal af ging. Waar de keurmeester vandaan haalt dat hij bij oplopen ging zitten weet ik niet, want dat deed hij niet, of het moet zijn dat hij nog steeds niet helemaal lag… Als laatste was het apporteren. Dit moest langs de rand van de ring. Ace bleef netjes zitten en haalde op commando het blok. Hij pakte het een beetje voorzichtig op en kwam er vervolgens mee aanlopen. Toen zag hij naast mij iets gebeuren naast de ring. Hij zou pardoes de ring uitgelopen zijn als ik hem niet teruggeroepen had. Hij kwam netjes terug, maar dumpte het blok. Ik stuurde hem om het blok te halen en maakte de oefening af. Daarvoor moest ik wel eens tapje naar achteren doen. Tja, alles bij elkaar dus niet goed genoeg voor punten, jammer!

Kalish begon het middagprogramma met het aangelijnd volgen. Ook hierbij was ze weer niet super attent, zodat ik haar een rukje aan de riem gaf. Bij de terug plaats ging ze snuffelen voordat ik de riem neergelegd had, dus ik pakte haar even bij haar nek. Ze schoot overeind. Ik liet haar bij de riem liggen en ging op afstand. Toen ik haar riep, bleef ze stokstijf liggen, waarschijnlijk als reactie op de correctie die ik gegeven had. Ik maakte een uitnodigend gebaar en toen kwam ze vlot aangerend. Het terugsturen ging vervolgens ook aardig goed. Het vlak apport deed ze traag, omdat er naast de ring iemand zijn hond stond uit te laten, waardoor ze afgeleid was. Ik had daardoor ook twee commando's voet nodig, maar dat heeft de keurmeester niet gehoord. Het afstands-appèl deed ze goed, hoewel ik diverse commando's nodig had om haar weer te laten liggen. Maar ze had er wel nette puntjes voor end at is wel eens anders geweest.

Uiteindelijk was ik best tevreden. Ace was met zijn punten weer boven de diploma-grens. De punten van Kalish waren niet hoog, maar ook niet heel slecht. En het was voor haar toch een leerzame wedstrijd, ze merkte dat het allemaal toch niet zo vrijblijvend is en dat ze toch echt haar best moet doen. Op de terugweg naar huis heb ik nog even een lekkere boswandeling met het vijftal gemaakt en toen was een lange dag weer voorbij.

G&GB-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 9 18  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 8 24  
Volgen aan de lijn 5 5 25 hond springt veel, mouw bijten, rok achter, rechts volgen een stukje
Staan en betasten 2 9 18 na betasten hond komt naar voren
Gebit tonen 2 10 20  
Zit tijdens volgen 3 10 30  
Los volgen 5 6 30 Goed tempo, hond volgt attent, loopt op de hand, rok achter, halt, naar links
Komen op bevel 4 8 32 ec hier, springt
Terugzenden plaats 3 6,5 19,5 snuf, komt omhoog bij oplopen, ec zit
Vlak apport 2 X X traag pakken, vallen, helpen, teruglopen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   226,5  

(Keurmeesters Piet v.d. Meulengraaf & Monique Barten)
(5e plaats, 9 deelnemers)

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 X X wijzen
3 Minuten liggen (in zicht) 2 X X snuf, kruip, zit
Volgen aan de lijn 3 8,5 25,5 goed tempo, hond volgt goed attent, 1x cor (met lijn), fig OK, soms wat opspringen
Af tijdens volgen 3 9 27 snuf, springt op bij aansluiten
Sprong over horde 3 10 30 vlot
Los volgen 4 X X springt op, hapt, snuf, ec, fig 8 ro achter, aanraken hond corr.
Komen op bevel (20 m) 3 8 24 ec komen
Terugzenden plaats 3 10 30 op riem
Vlak apport 4 10 40  
Appèl op afstand (15 m) 4 8 32 2x ec af
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   218,5  

(Keurmeesters Els de Jonge & Piet v.d. Meulengraaf)
(17e plaats, 25 deelnemers)

<-- Ace Kalish -->


Laatst gewijzigd op:

frames