18-01-09: G&G-selectiewedstrijd HSV Zoete Lieve

De eerste wedstrijd van 2009 was een binnen-wedstrijd in een zeer ruime manege (met twee binnenbakken, waarin 3 ringen uitgezet waren). De weersvoorspellingen waren erg slecht, maar daar heb je dan gelukkig weinig last van. Hans en Thea vonden een heerlijk warm plekje in de kantine, met uitzicht op de ring voor de G&GB/G&G1 en G&G2. Thea had alleen Kalish meegenomen, omdt ze wist dat het redelijk krap zou zijn en twee honden dan wat onhandig zijn. Kalish vond het prima, installeerde zich op het meegebrachte kleedje en af en toe ook op schoot en stoorde zich totaal niet aan de langslopende deelnemers en honden. Heerljk makkelijk hondje is ze toch!

Vooraf had Thea al bedacht dat het erg lastig zou worden, omdat Kalish de laatste tijd met de blijf-oefeningen is afgezakt. Ze gaan meestal de mist in. Toen bleek dat Kalish tussen Bear van Hans en een rustige witte herder teef in lag, had Thea nog enigszins de hoop dat Kalish wellicht bij de af-blijf nog wat puntjes zou scoren. De Zit-blijf begon echter al slecht: bijna direct ging Kalish liggen. Vervolgens rook ze wat lekkers op een meter voor haar, stond op en snuffelde er rustig heen. Toen ze opkeek maakte Thea een handgebaar, waardoor ze gelukkig ging liggen. Engiszins snuffelend bleef ze vervolgens liggen. Maar de eerste nul was al binnen. Bij de af-blijf ging het helaas niet veel beter. Dat snuffelplekje op een meter voor Kalish was er nog steeds en ze kwam weer overeind en ging er heen. Ook in dit geval wist Thea haar weer te laten liggen op een handgebaar. Vervolgens stond Kalish nog een keer op, schoof nog een stukje door en ging weer op Thea's handgebaar liggen. Daar bleef ze tot de tijd verstreken was. Deze keer gingen de blijf-oefeningen dus niet verkeerd door haar onzekerheid, maar domweg door de paardenluchtjes in de manegebak. Maar ook in zo'n situatie moet ze blijven liggen, dus werk aan de winkel.

Bij het individuele programma liet Kalish een net volgprogrammaatje zien. Ze kan het beter, mar ze heeft het ook wel eens slechter gedaan. Het was een vrij kort programma en dat is gunstig voor Kalish. Bij het volgen om het vierkant had Thea enigszins de vrees dat Kalish niet zou gaan liggen. Vaak blijft ze in de training zitten. Dit keer ging ze echter keurig vlot af. Helaas kwam ze halverwege het vierkantje dat Thea moest lopen overeind. In de training gaat dat de laatste tijd wel goed, dus dat viel wat tegen. Helaas de derde nul. De sprong over de horde is eigenlijk een vrij zekere oefening: Kalish dioet dat nooit fout en ze gaat altijd netjes voor zitten. Wel kauwt ze dn op het blok, maar dat is al eens tuk minder geworden. Thea was dan ook stomverbaasd toen Kalish keurig de sprong heen en terug nam, maar vervolgens met het blok tegen Thea opsprong. Helemaal blij had ze zoiets van "kijk eens wat een leuk ding ik hier gevonden heb!" Tja, dat zijn dan weer kostbare punten, die niet nodig waren. Het resultaat was een triest dieptepunt wat betreft de score voor het ochtendprogramma.

Het middagprogramma begon met het los volgen. Vooraf had Thea Kalish een beetje op zitten jutten door een trekspelletje met haar zakdoek te doen. Die verdween vervolgens in haar jaszak en daarop liep Kalish zeker het eerste stuk enthousiast mee. Dat leverde Thea een lachsalvo vanaf de toeschouwers op, want je mag geen speeltje de ring in meenemen, maar je zakdoek natuurlijk wel. Ook dit keer was het weer een lekker kort volgprogrammaatje en Kalish liep lekker mee. Vreemd genoeg leverde dat geen betere score op dan 's morgens. Thea had toch echt het idee dat Kalish attenter meeliep. Voor het hierkomen moeten de honden in het vak liggen. Vlak over de grens van het vak lag blijkbaar iets dat lekker rook en Kalish bleef erbij hangen. Dat was echter voordat de oefening begon, dus dat telde niet mee. Kalish bleef gelukkig liggen terwijl Thea op afstand ging staan (ze wil dan nog wel eens gaan zitten). Vervolgens kwam ze als een speer aanrennen en ging prachtig voor zitten en vlot aan de voet. Terecht een tien! Hierna stuurde Thea haar terug naar de plaats. Kalish ging zoals gewoonlijk weer als een speer naar haar vak. Echter, dat snuffelplekje achterin het vak was ze niet vergeten. Ze ging er heen en vergat daarna bijna wat ze moest doen. De af die Thea geroepen had bleek echter hard genoeg en na enige aarzeling ging ze dan toch af. Het kostte haar een puntje.

Het volgende onderdeel was het vlak apport. Ook dat is doorgans een zekere oefening, met hooguit wat aftrek voor knagen. Kalish vertrok keurig op commando om het blok te halen, ze pakte het goed op en kwam ermee terug. Plotseling verstarde ze, bleef staan en keek zeer indringend naar de keurmeester. Die stond daar al de hele tijd en deed niks vreemds. Maar Kalish vond dat blijkbaar wel, want ze liep (met blok in de bek) voorzichtig op hem af. Om het nog beter te kunnen bekijken liet ze het blok vallen en ging aan de broek van de keurmeester staan snuffelen. Thea herhaalde het apport-commando. Kalish pakte het blok weer op, leek te komen, maar ging toch weer richting de keurmeester en liet het blok vallen. Een tweede dwingend commando en een stapje achteruit was nodig om haar de oefening uiteindelijk te laten afmaken. Waarom er in het keurrapport traag voet staat is onduidelijk, want nadat ze het blok ingeleverd had, ging Kalish vlot aan de voet.

Tja, en dan eindig je zo'n wedstrijd met slechts 185,5 punt. Veel te weinig. Tot Thea's verbazing eindigde Kalish nog op een 16e plek van de 32. Blijkbaar waren er veel honden die moeite hadden met de binnenhal: het galmde er en een aantal honden had problemen met het zand op de apporteerblokken. De binnenhal deerde Kalish echter totaal niet en een beetje zand is ze niet vies van.

De les uit deze wedstrijd is duidelijk. De fratsen rondom het apporteren zijn niet het ergste probleem. Het grote probleem is het blijven en vooral het blijven liggen. Daar oefent Thea de laatste tijd al meer nadrukkelijk op, maar dat is niet genoeg. Natuurlijk is Kalish nog jong. En ze heeft een grote dip gehad, waaruit ze al wel verbeterd is. Het is dus een kwestie van tijd en wat extra aandacht en dan moet Kalish het verder G&G1-diploma toch prima kunnen halen. De volgende wedstrijd is (pas) in maart, dus we zullen kijken wat we in de tussentijd kunnen bereiken.


G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 0 0 16 sec af
3 Minuten liggen (in zicht) 2 0 0 13 sec staan
Volgen aan de lijn 3 7,5 22,5 volgt in goed tempo, springt geregeld op, zit scheef, zag liever wat meer armbeweging
Af tijdens volgen 3 0 0 gat zitten (maakt zelf oefening ervan)
Sprong over horde 3 6 18 springt op, kauwen
Los volgen 4 7,5 30 fig: springt, links OK, rechts wijd, goed tempo
Komen op bevel (20 m) 3 10 30  
Terugzenden plaats 3 9 27 traag af
Vlak apport 4 6 24 traag voet, 2x vallen
Appèl op afstand (15 m) 4 6 24 1/2 hond
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   185,5  

(Keurmeesters Els de Jonge & Jan Mulder)
(16e plaats, 32 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames