20-12-2008: GH1-examen Kalish

GH-examens zijn niet moeilijk, maar het is toch altijd wel weer leuk om een diplomaatje te halen met je honden. Toen zich dan ook de gelegenheid voordeed voor Thea om met Kalish bij KC Zoys mee te doen met het GH1-examen, hoefde Thea er niet lang over na te denken. Thea had tweemaal meegetraind en daarbij gekeken hoe Kalish het deed. Er waren twee oefeningen die ze eng vond. Ze had nog nooit naast de fiets gelopen en bleef daarbij dan ook in de strakke lijn op te grote afstand van de fiets. Door haar thuis twee keer samen met Jelle naast de fiets mee te nemen was dit probleem snel opgelost. Jelle is rustig naast de fiets, maar hij straalt aan alle kanten plezier uit. Kalish zag dat zo eens aan en concludeerde dat het blijkbaar niet zo erg is om naast dat rare ding te lopen. Na die twee keer had ze ook door dat het leuk was, want zo krijg je zomaar een extra uitlaatrondje. Tijdens het examen ging deze oefening dan ook vlekkeloos, ze liep naast de fiets alsof ze nooit anders gewend was. Een andere oefening die ze nooit gedaan had was op de zij liggen. En dat moest dan ook nog eens in een kantine met andere honden vrij dichtbij. Een weekje thuis oefenen deed wonderen. Kalish had al snel door dat op je zij liggen brokjes oplevert, dus met het examen ging ze uit zichzelf al op haar zij. Ook het snuitbandje had Thea wat geoefend, want als je dat ineens om de snuit van een gevoelige hond doet, dan jaag je die snel in de stress.
Voor de rest had Thea alleen twee keer meegedaan bij KC Zoys. Meer was niet nodig, want Kalish is erg makkelijk bij andere honden, ze reageert nauwelijks en de meeste honden reageren ook niet op haar.

Het examen begon met de auto-oefening, waarbij de hond in de auto moet achterblijven zonder deze te verbouwen en waarbij de baas de hond op de juiste manier weer uit de auto mot halen. Dat was natuurlijk geen enkel probleem.
Hierna kwam de stad-oefening, waarbij de honden langs de straat mee moeten lopen zonder te trekken, netjes een straatje moeten oversteken, fietsers en trimmers moet negeren en een stukje naast de fiets moet lopen. Ook dat ging vlekkeloos. Kalish is geen trekhond, die loopt wel netjes mee.
Vervolgens werden de veldoefeningen uitgevoerd, waarbij het meelopen zonder trekken, de zit en af, het handgeven (zonder op te springen), het aan een paal vastbinden en uit zicht gaan en het hierkomen door de groep, geëxamineerd werd. Afgezien dat Kalish weinig trek had om bij Thea weg te gaan bij de oefening hierkomen ging alles vlekkeloos.
Binnen moest de hond op een tafel, waar oren, keel, poten en bek gecontroleerd werden. Vervolgens moest het snuitbandje omgedaan worden. Hierna mocht de hond weer van de tafel en werd de borstel-oefening uitgevoerd. Daarbij moest Kalish dus op haar zij, wat ze perfect deed. Als laatste werd de voerbakoefening gedaan (op commando starten met eten en een had van de baas toelaten in de bak).
Hierna waren de honden klaar, althans, ze moesten nog wel even rustig bij de baas blijven liggen terwijl die de theorietoets maakte. Daarbij had Thea 1 fout. Als ze fouten maakt gaat het altijd om de getallen, zo ook deze keer. Op de vraag "Vanaf welke leeftijd mag de hond trappenlopen?" had Thea 1 jaar geantwoord, maar het juiste antwoord had 9 maanden moeten zijn. Dat is natuurlijk maar net hoe je er tegenaan kijkt. Maar voor het examen geldt: het boekje heeft altijd gelijk.

Na de uitreiking van de puntenlijsten en na nog even gezellig nagebabbeld te hebben, ging Thea met Kalish tevreden naar huis. Kalish had weer eens laten zien wat een vriendelijk en makkelijk hondje ze is!


GH1-puntenlijst Kalish

Beoordeling Gehoorzame Hond 1 (GH1)

Max

Min

Kalish

AUTO

2+

1+

2+

1

Blijven in de auto

+

 

+

2

Uit de auto halen

+

+/-

+

VELD

5+

3+

5+

3

Meelopen zonder hinderlijk gedrag
zit
af

+
+
+

+/-

+
+
+

4

Hand geven

+

+/-

+

5

Spel en aandacht

+

+/-

+

STAD

6+

4+

6+

6

Uitlaten

+

+/-

+

7

Negeren van fietser en trimmer

+

+/-

+

8

Aan paal vastleggen en blijven

+

 

+

9

Wachten aan de stoeprand

+

 

+

10

Fietsen

+

 

+

11

Komen

+

+/-

+

DIERENARTS en verzorging

6+

4+

6+

12

a. Op tafel tillen

+

+/-

+

 

b. Oren, keel, poten en bek laten bekijken

+

+/-

+

 

c. Snuitbandje omdoen

+

+/-

+

13

Liggen / Borstelen

+

+/-

+

14

a. Kluif loslaten

+

+/-

+

 

b. Voederbakoefening

+

+/-

+

ALGEMEEN

4+

3+

4+

15

Restaurant: Plaats leggen en houden

+

 

+

16

Gedrag ten aanzien van andere honden en mensen

+

+

+

17

Gedrag van de baas ten opzichte van de hond

+

+

+

THEORIE

1+

1+

1+

18

Meerkeuzetoets

+
(20 goed)

+
(16 goed)

+
(19 goed)

Totaalscore

23+

15+

23+

mogelijke scores:    + goed     +/- net voldoende     - onvoldoende

(Keurmeester Dirk Belder)


Laatst gewijzigd op:

frames