20-08-06: Beste Belg of Border Bokaal, Almere

Een wedstrijd met puur Belgische Herdershonden en Border Collies, een heel leuk initiatief van de NVBH. Met 52 inschrijvingen waren er blijkbaar meer mensen te spreken over dit initiatief. Thea deed met Sicco in de G&G2 en Dasha in de G&G1 mee. Het werd Dasha's 2e G&G1-wedstrijd.

Sicco begon met de blijfoefeningen. Dat deed hij goed, hij bleef keurig zitten, alleen bij de af-blijf had hij twee commando's nodig voordat hij weer zat. Daarna mocht hij snel de auto weer in en was Dasha aan de beurt. Het leek eerst goed te gaan, ze bleef zowaar 55 seconden zitten. In de laatste paar seconden ging ze liggen. Dat had Thea al een beetje ingecalculeerd, dus het viel haar al mee at Dasha zo lang was blijven zitten. Helaas vond Dasha het echter nodig om Thea tegemoet te komen lopen, toen die terug kwam lopen. Shit, alsnog een nul. De af-blijf maakte Dasha een potje van. Ze lag te keffen en te rommelen, ging zitten, ging weer liggen en besloot toen dat het genoeg gewest was. Ze stond op en kwam naar Thea toe. De tweede nul...

Sicco deed zijn volgparcours vervolgens best aardig. Helaas ging die lummel bij de posities om het vierkant weer erg traag zitten en dus weer niet liggen. De eerste nul was een feit. Het afstoppen ging wel weer goed.

Dasha begon met een leuk stukje volgwerk. Ze liep best enthousiast mee, heel anders dan de vorige wedstrijd in Dronten. Beide zijn "thuis-terreinen" voor haar, maar in Almere is ze altijd net wat actiever. In Dronten liep ze de wedstrijd met forse tegenzin, heel traag en aarzelend. Nu liep ze tenminste wel actief. Alleen ging ze weer niet af om het vierkant. Thea had twee commando's nodig en eigenlijk was dit een nul, maar ze kreeg er zowaar nog punten voor. De sprong over de horde wilde madam eerst niet weg, maar na een duwtje van Thea sprong ze keurig heen en terug en ging zowaar netjes aan de voet zitten. Waarom er bij het terugspringen een extra commando aangegeven staat is Thea niet duidelijk. Wellicht kwam dit door haar handbeweging. Dasha duwt haar snuit in Thea's hand bij het naastziten en dan haalt Thea haar hand weg, anders blijft de muts snuffelen en vergeet ze te gaan zitten. Dat kan als extra commando gezien worden.

Sicco begon de middag met het ondertussen beruchte vak-sturen, waar hij dit seizoen slechts één keer punten op haalde. Hij ging goed op het vak af, reageerde goed op de blijf-af, maar net toen hij wilde gaan liggen, klonk er wat onweer-gerommel. Hij schrok even, liep een paar pasjes door en ging toen liggen. En die paar pasjes was net 30 cm teveel. Helaas weer een nul. Maar dit keer zag het er veelbelovend uit voor de toekomst: als het onweer niet gerommeld had, had hij een tien gehad. Dus ondanks deze nul, had Thea er toch een goed gevoel bij. Het hoog apport deed hij goed, wel met wat bijten, maar hij bleef keurig wachten op het voet-commando. Het metaal werd zelfs in galop teruggebracht en zowaar bleef hij ook daarbij zitten tot hij een commando voet kreeg. Hij gaat vooruit! Wel kostte zijn enthousiasme hem nog een half puntje of zo, want als Thea het blok gooit, maakt hij een startbeweging en wipt dan met zijn kont wat van de grond. Meestal wordt dit niet aangerekend, maar vandaag wel. De sorteerhoutjes lagen heel ver uit elkaar, maar dat deerde Sicco niet, hij zocht even heen en weer en kwam met de goede terug. Ook deze werd aangeknaagd, dus wat puntenaftrek. Verder zat hij wat ver en scheef voor. Hoewel hij iets te vlug aan de voet ging, werden daar geen punten voor afgetrokken. Restte alleen nog het afstandsappèl. Toen Sicco 's morgens niet direct ging zitten op commando, had Thea bange gevoelens over het afstandsappèl, want dan gaat dat vaak ook niet. Maar Sicco had zich bedacht, hij deed het keurig. Jammer van die twee nullen, anders had hij een heel leuke score gehaald!

Dasha had echt een goede dag. Ze volgde best aardig. Ze kreeg slechts een 6,5 en dat is slechts een half puntje meer dan in Dronten. Het totaalbeeld was echter een wereld van verschil: Thea hoefde bijna niks extra's te zeggen, ze liep keurig mee, maar was wat achter en af en toe even weg. In Dronten moest Thea bijna voortdurend praten en had ze een nul verwacht. Tja, juriesporten... Bij de terug-plaats ging Dasha in galop heen. Het vak was echter met rood-oranje linten uitgezet. Die leken sprekend op haar oranje riem. Hoewel ze wel met witte linten getraind heeft en die volledig negeerde, stopte ze bij deze rode linten en ging rommelen. Toen kwam ze weer terug. Thea stuurde haar weer heen en toen ging ze dan maar bij het lint liggen. Pas toen had Thea door dat het voor Dasha teveel op de riem leek. Tja, dan ligt dat gerommel niet aan je hond, die snapt het gewoon even niet meer. Ze zou er zelfs nog punten voor gekregen hebben, maar haar blijf was vandaag echt kapot, want ze kwam voortijdig teruglopen. Ook bij het apporteren liet Dasha zich van haar beste kant zien: ze ging op het eerste commando in galop heen en kwam heel vlot met het blok terug. Wat een verschil met Dronten! Bij het afstandsappèl deed ze de posities perfect (ook weer een zeer groot verschil met de wedstrijd in Dronten, waar ze er niks van bakte), maar de muts vond het nodig om Thea tegemoet te komen lopen toen die terug kwam. Shit, een nul. Die blijf was vandaag echt kapot en daar moeten we samen nog een hartig woordje over spreken (cq robbertje over vechten, want madam moet leren dat blijf echt blijf is en geen gezeur).
Tja, en dan eindig je met 4 nullen op de laatste plaats, met ruim 40 punten tot de volgende combinatie. Slechts 5 punten meer dan in Dronten. En toch had Thea er een goed gevoel over. Dasha was veel positiever, veel actiever en had er best zin in. Vergeleken het écht geen zin hebben, dat ze in Dronten toonde, liep het vandaag met haar veel fijner. Ach, als dank voor haar inzet kreeg ze zowaar de poedelprijs.

De eindscore van de wedstrijd was dat de hoogste score gehaald werd door een Tervuerense Herder, dus de Belgen wonnen. Er waren echter meer Borders dan Belgen die in de prijzen liepen, dus het had ook anders berekend kunnen worden en dan hadden de Borders gewonnen. Helaas werd de wedstrijd erg verstoord door de aanhoudende regen en het onweer. Als dat er niet geweest was, was het evenement helemaal geslaagd geweest.
Dasha en Sicco presteerden beide niet briljant, maar beiden lieten wat verbeterpunten zien. En dat is prettig, dan heb je het idee dat er toch nog eer aan dit illustere duo te behalen is.

G&G1-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 X X gaat af, na 55 sec., loopt
3 Minuten liggen (in zicht) 2 X X blaft, zit, loopt
Volgen aan de lijn 3 8 24 Hond volgt attent, fig. rechts wijd + ec, verliest soms wat aandacht
Los volgen 4 6,5 26 wijd, ro wijd, achter, versnelde pas achter
Af tijdens volgen 3 6 18 inhouden, traag (-2)
Sprong over horde 3 7 21 3 ec, terug ec
Komen op bevel (20m) 3 9,5 28,5 schuin naast
Terugzenden plaats 3 X X 3 ec, eruit
Vlak apport (10m) 4 9,5 28 schuin naast
Appèl op afstand (15m) 4 X X loopt weg
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   165,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Jan Mulder)
(19e plaats, 19 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 10 20  
3 Minuten liggen 2 9 18 ec zit
Los volgen 4 7,5 30 RO wijd, loopt wat voor, 1x com volg, langz. pas OK, versnelde pas OK
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 X X traag zit, niet af
Komen met staan 4 10 40  
Vak zenden met af 3 X X eruit
Apport over de horde 3 8 24 bijten
Vlak apport (metaal) 2 8,5 17 kontje omhoog, scheef voor
Sorteren 4 7,5 20 bijten, scheef voor
Appèl op afstand 4 9,5 38 1/2 poot
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   227  

(Keurmeesters Jan Mulder & Monique Barten)
(10e plaats, 18 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames