19-02-06: G&G selectiewedstrijd KC Pampus

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar is traditiegetrouw in Almere. Lekker dichtbij! Thea toog met Sicco en Dasha op pad.

Dasha mocht de spits afbijten. Ze deed het volgen om de groep rommelig, maar kreeg wel volle bak, omdat het er vooral om gaat hoe de hond op andere honden reageert. En haar vriendelijke nieuwsgierigheid is dan geen probleem. Bij de blijf-oefening lag ze erg wiebelig, zeker toen de hond naast haar ging staan. Toen Thea terugliep wilde ze gaan zitten, maar een boze blik en (stiekem) handgebaar van Thea zorgde ervoor dat ze toch weer neerplofte. Een zacht maar dringend "blijf" zorgde ervoor dat ze ook niet ging zitten toen Thea naast haar ging staan. En aangezien de keurmeester dit alles niet opgemerkt had, kreeg ze een volle score. Snel bracht Thea haar terug naar de auto en haalde Sicco op.

Sicco begon meteen fout door bij de Zit-blijf te snuffelen en direct op zijn buik te ploffen. Shit, een nul. De Af-blijf deed hij wel netjes, maar Thea baalde al flink. Ze had gehoopt eindelijk eens een fatsoenlijke score te lopen, maar met een nul erbij is dat haast niet meer te doen, zeker met een vak-sturen in het vooruitzicht waar Sicco ook vaak nullen scoort.

Dasha mocht na enige tijd weer aantreden voor het individuele deel. Ze liep heel netjes en ging bij het staan en betasten keurig op het eerste commando staan. Helaas was de ringmeester een beetje al te voorzichtig, waardoor Dasha ook ging teuten. Maar een 9 is niet verkeerd.

Sicco was weer aan de beurt. Hij volgde voor zijn doen niet slecht: wel wijd, maar redelijk stabiel en heel attent. De posities om het vierkant pakte hij ook goed, hoewel hij bij de zit weer wat bijdraaide. Bij het afstoppen dreigde het even fout te gaan. Thea wist niet of ze zelf het sta-commando moest geven of dat ze een teken van de keurmeester zou krijgen. Toen ze dit vroeg, kwam Sicco al overeind. Verder deed hij het erg keurig. Door het zeer frequent oefenen van een goede naast, deed hij die (ongevraagd) direct er achteraan. En hij zat zowaar keurig recht, dus dat was prima!

Na de middag mocht Dasha haar kunsten weer vertonen. Meestal is het 's middags knudde, maar nu liep ze heel behoorlijk te volgen. Ook het volgen met Zit ging helemaal niet slecht. Wel wat traag, maar dat had Thea ingecalculeerd, beter doet ze het gewoon nog niet. Helaas vond ze de plaats vandaag maar eng, dus dat ging mis. Thea heeft er maar een training van gemaakt. Bij het apporteren leek het ook fout te gaan, want bij het neerleggen van het blok zag Thea dat Dasha aan het snuffelen was en dat betekent meestal dat ze het blok voorbij loopt. Maar zowaar, dat deed ze niet. Ze kwam er keurig mee terug. Weliswaar ging ze vreselijk scheef zitten, maar goed, je kunt niet alles hebben.

Sicco begon vol goede zin, maar liep weer eens dwars door het vak heen. Ondanks de "Blijf" sjeesde hij door. Daarna werd het niet meer wat. Thea riep hem terug, stuurde hem nogmaals en toen kwam hij zowaar bijna helemaal in het vak. Maar zijn kont lag erbuiten. Thea maakte een gebaar en daaruit concludeerde Sicco dat hij mocht komen. En toen was het dus helemaal een nul (maar dat was het toch al). Het apporteren ging met veel enthousiasme en dus met het nodige gerommel. Het sorteerhoutje werd met enige tandafdrukken teruggebracht, maar hij komt er tegenwoordig tenminste weer rechtstreeks mee terug, dus dat gaat vooruit. Het afstand-appèl is heel lang een struikelblok geweest, maar de laatste tijd gaat het beter. En vandaag ging het erg goed, hoewel Sicco wat naar achter verplaatst was. De meeste honden gaan te ver naar voren, maar Sicco heeft als handelskenmerk zin achterwaartse verplaatsing. Ach, ook dat krijgen we wel beter.

Tja, met 2 nullen viel er voor Sicco weinig eer meer te halen. Het NK lijkt nu wel haast onhaalbaar en at is erg jammer, want hij kan het allemaal best goed. Dasha eindigde echter met een voor haar record-puntentotaal. Ook zij kan beter, maar voor een wedstrijd is het zeker heel behoorlijk. Wellicht wordt het dan toch nog eens wat met haar!

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 9 18 lopen, dwars staan
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 10 30  
Volgen aan de lijn 5 9 45 Snuf, 3x riem correctie, volgt heel attent en vrolijk
Los volgen 5 7,5 37,5 goed tempo, soms wijd
Zit tijdens volgen 3 7 21 inhouden, traag zit
Komen op bevel 4 9 36 com. zit (voet)
Terugzenden plaats 3 X X niet
Vlak apport 2 8 16 slordig voet, kauwen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   253,5  

(Keurmeesters Monique Barten & Dirk Belder)
(4e plaats, 7 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 X X liggen
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 7 28 Goed tempo, maar wat wijd, loopt ook iets te ver naar voren
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 8 24 traag zit + scheef, snuf bij af
Komen met staan 4 7 28 staat al voordat hij moet komen
Vak zenden met af 3 X X bij oplopen eruit
Apport over de horde 3 8 24 bijten
Vlak apport (metaal) 2 10 20  
Sorteren 4 7,5 30 bijten, scheef voor
Appèl op afstand 4 9 36 naar achteren verplaatst
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   220  

(Keurmeesters Els de Jonge & Monique Barten)
(16e plaats, 23 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames